(Belga) Satellietbeelden tonen duidelijk aan dat de regering in Myanmar systematisch dorpen van de moslimminderheid Rohingya van de kaart veegt. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) vrijdag. Volgens de organisatie heeft Myanmar sinds eind 2017 al 55 dorpen weggevaagd door met zware machinerie structuren en vegetatie te vernielen.

(Belga) Unicef trekt aan de alarmbel over het lot van meer dan 720.000 kinderen van de moslimminderheid Rohingya. Enerzijds is er het aanhoudende geweld in de Myanmarese deelstaat Rakhine, waar de Rohingya zich sinds decennia gediscrimineerd, uitgesloten en vervolgd voelen. Anderzijds worden de kinderen bedreigd door het naderende cycloonseizoen in Bangladesh. Honderdduizenden Rohingya zijn naar dat land gevlucht, sinds het Myanmarese leger in augustus 2017 een operatie lanceerde tegen moslimopstandelingen.

(Belga) De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson heeft vandaag vanuit Myanmar gevraagd om een "onafhankelijk onderzoek" te openen naar het geweld tegen de Rohingya-moslimminderheid in het land. Dat zei hij vandaag, na een ontmoeting met Aung San Suu Kyi, het vroegere mensenrechtenicoon en vandaag regeringsleider. Johnson zei dat pleidooi ook tegenover de winnares van de Nobelprijs voor de Vrede gehouden te hebben.

(Belga) Amnesty International komt met nieuwe bewijzen van schendingen die de veiligheidstroepen van Myanmar begaan tegen de Rohingya-bevolking. De mensenrechtenorganisatie sprak eind januari met negentien Rohingya-mannen en -vrouwen die pas in Bangladesh waren aangekomen. Zij beschreven hoe de uithongering, ontvoeringen en plunderingen van hun eigendommen hen op de vlucht deden slaan.

(Belga) De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, is ongerust over de omstandigheden waarbij honderdduizenden leden van de Rohingya-moslimminderheid terugkeren naar Myanmar. Zij waren naar Bangladesh getrokken, op de vlucht voor een legercampagne in Myanmar.

(Belga) UNICEF wil bijna een half miljoen kinderen in het zuidoosten van Bangladesh vaccineren tegen difterie nadat de grote exodus vorig jaar van Rohingya-moslims uit Myanmar vorig najaar voor een uitbraak van de ziekte heeft gezorgd. Dat meldt het VN-kinderfonds vandaag in een communiqué. Meer dan 475.000 kinderen in vluchtelingenkampen en omringende gebieden in Bangladesh worden in het kader van een rapid response-programma geviseerd.

(Belga) Het leger van Myanmar heeft vandaag erkend betrokken te zijn bij de slachtpartij op tien leden van de Rohingya-moslimminderheid. Hun lichamen zijn in de deelstaat Rakhine gevonden in een graf, waarvan het Myanmarese leger voor het eerst het bestaan heeft toegegeven. De Rohingya werden eerst gevangengenomen en vervolgens vermoord.

(Belga) Een twintigtal Rohingya-rebellen heeft vandaag een militair voertuig in Myanmar aangevallen. Bij de aanval in noordwestelijke deelstaat Rakhine raakten zeven mensen gewond, zo heeft het leger meegedeeld.

De Rohingya moslims vluchtten vanuit Myanmar naar Bangladesh uit angst voor etnische zuivering. Maar ook in Bangladesh zijn ze niet veilig. Prostitutie is een groot probleem in vluchtelingenkampen in Bangladesh, zeggen gevluchte Rohingya-vrouwen die anoniem willen blijven. Plaatselijke pooiers halen vrouwen 's nachts uit de opvangkampen.

(Belga) Verschillende bloedbaden in Rohingya-dorpen in het westen van Myanmar zijn duidelijk gepland door het Myanmarese leger, met de hulp van de boedhistische bevolking. Dat schrijft de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch vandaag in een nieuw rapport over het dorpje Tula Toli. Gisteren nog had de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN Myanmar ervan beschuldigd dat de aanvallen gepland waren, en dat het geweld alles heeft van een genocide.