'Ook met Saoedi-Arabië willen wij banden verbeteren', zei de Iraanse president Hassan Rohani maandag tijdens een persconferentie. Dat de golfstaat opnieuw Iraniërs zou toelaten voor de pelgrimstocht naar Mekka zou al een eerste stap kunnen zijn, zei de president.

Iran, de sjiitische grootmacht in het Midden-Oosten, is de erfvijand van de soennitische Saoedi's. Die rivaliteit wordt de laatste jaren uitgevochten in Syrië, waar Iran het regime van Bashar al-Assad steunt, terwijl de golfstaat aan de kant van de rebellen staat. Jemen is een ander strijdtoneel waar sjiitische Houthi-rebellen een verbeten burgeroorlog uitvechten tegen aanhangers van president Abd Rabu Mansour Hadi. Die laatste groep krijgt de luchtsteun van een Arabische coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië.

De diplomatieke betrekkingen tussen beide landen zitten helemaal in het slop nadat betogers de Saoedische ambassade in Teheran aanvielen en in brand staken om zich te wreken voor de executie van de sjiitische geestelijke Nimr al-Nimr in het soennitische koninkrijk. Het regime in de Islamitische republiek toont zich nu bereid om de schade aan de ambassade te betalen. 'En de schuldigen zijn reeds veroordeeld', zegt de Iraanse president Hassan Rohani hierover.

De Iraanse president gelooft dat beide landen samen een vredesplan voor Syrië kunnen opstellen. Maar dan moet Riyad zich wel terugtrekken uit Syrië en Jemen en hun 'politieke mislukkingen' in deze landen niet afreageren op Iran, aldus nog Rohani.

'Ook met Saoedi-Arabië willen wij banden verbeteren', zei de Iraanse president Hassan Rohani maandag tijdens een persconferentie. Dat de golfstaat opnieuw Iraniërs zou toelaten voor de pelgrimstocht naar Mekka zou al een eerste stap kunnen zijn, zei de president.Iran, de sjiitische grootmacht in het Midden-Oosten, is de erfvijand van de soennitische Saoedi's. Die rivaliteit wordt de laatste jaren uitgevochten in Syrië, waar Iran het regime van Bashar al-Assad steunt, terwijl de golfstaat aan de kant van de rebellen staat. Jemen is een ander strijdtoneel waar sjiitische Houthi-rebellen een verbeten burgeroorlog uitvechten tegen aanhangers van president Abd Rabu Mansour Hadi. Die laatste groep krijgt de luchtsteun van een Arabische coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië. De diplomatieke betrekkingen tussen beide landen zitten helemaal in het slop nadat betogers de Saoedische ambassade in Teheran aanvielen en in brand staken om zich te wreken voor de executie van de sjiitische geestelijke Nimr al-Nimr in het soennitische koninkrijk. Het regime in de Islamitische republiek toont zich nu bereid om de schade aan de ambassade te betalen. 'En de schuldigen zijn reeds veroordeeld', zegt de Iraanse president Hassan Rohani hierover. De Iraanse president gelooft dat beide landen samen een vredesplan voor Syrië kunnen opstellen. Maar dan moet Riyad zich wel terugtrekken uit Syrië en Jemen en hun 'politieke mislukkingen' in deze landen niet afreageren op Iran, aldus nog Rohani.