Honderden aanhangers en een groep tegenstanders hebben de Iraanse president Hassan Rohani opgewacht op de luchthaven van de hoofdstad Teheran. De tegenstanders riepen 'dood aan Amerika'. De Iraanse pers reageerde positief op het 'historische contact' datRohani had met zijn Amerikaanse ambtgenoot Barack Obama.

Tussen 200 en 300 medestanders van Rohani verzamelden buiten de luchthaven. Toen de wagen van de president voorbijreed, riepen ze woorden van dank. Aan de andere kant schreeuwde een zestigtal jonge islamisten 'dood aan Amerika' en 'dood aan Israël'. Een van de jongeren gooide een schoen naar de auto.

Iraanse pers verwelkomt 'historisch' contact tussen Obama en Rohani

De kranten in Iran hebben het telefonische contact tussen hun president Rohani en Obama verwelkomd. Ze spreken van 'het einde van een 35 jaar oud taboe'.

De hervormingsgezinde krant Arman spreekt op de voorpagina van een 'historisch contact'. De wereld werd verrast door de actieve diplomatie van president Rohani, luidt het. Het dagblad Etemaad publiceerde dan weer een bewerkte foto waarop de presidenten zij aan zij te zien zijn.

In een opiniestuk in Etemaad waarschuwt professor Internationale Betrekkingen Mohammad Ali Bassiri wel voor 'extremisten' die tegen de toenadering gekant zijn. 'Afgezien van de (binnenlandse) extremisten die vijandig staan tegenover een verbeterde Iraans-Amerikaanse relatie, zijn er ook tegenstanders in de regio. Veel landen, zoals het zionistische regime, voelen dat hun belangen bedreigd zijn bij een normalisering van de betrekkingen tussen Iran en de VS en proberen dat te verhinderen', stelt hij.

De kranten citeren ook ex-president Akbar Hachemi Rafsandjani, die spreekt van een 'triomf' voor Iran. 'Het feit dat Obama onze president vraagt hem te ontmoeten en dat die laatste antwoordt dat het nog te vroeg is en dat het pad geëffend moet worden, is het teken van de triomf' van de Iraanse natie, luidt het.

De ultraconservatieve krant Kayhan levert dan weer kritiek op de Verenigde Staten, omdat die geen gepast antwoord hebben gegeven 'op de goede wil' van Teheran.

Vijf dagen in New York

De president kwam terug van een bezoek van vijf dagen aan New York, dat werd afgesloten met een telefonisch onderhoud met Obama van een kwartier. Het was van 1979 geleden dat de presidenten van Iran en de Verenigde Staten elkaar nog spraken. Het gesprek duurde een kwartier en ging over de pogingen die al werden ondernomen om een akkoord te bereiken rond het omstreden Iraanse atoomprogramma.

Honderden aanhangers en een groep tegenstanders hebben de Iraanse president Hassan Rohani opgewacht op de luchthaven van de hoofdstad Teheran. De tegenstanders riepen 'dood aan Amerika'. De Iraanse pers reageerde positief op het 'historische contact' datRohani had met zijn Amerikaanse ambtgenoot Barack Obama.Tussen 200 en 300 medestanders van Rohani verzamelden buiten de luchthaven. Toen de wagen van de president voorbijreed, riepen ze woorden van dank. Aan de andere kant schreeuwde een zestigtal jonge islamisten 'dood aan Amerika' en 'dood aan Israël'. Een van de jongeren gooide een schoen naar de auto.De kranten in Iran hebben het telefonische contact tussen hun president Rohani en Obama verwelkomd. Ze spreken van 'het einde van een 35 jaar oud taboe'.De hervormingsgezinde krant Arman spreekt op de voorpagina van een 'historisch contact'. De wereld werd verrast door de actieve diplomatie van president Rohani, luidt het. Het dagblad Etemaad publiceerde dan weer een bewerkte foto waarop de presidenten zij aan zij te zien zijn.In een opiniestuk in Etemaad waarschuwt professor Internationale Betrekkingen Mohammad Ali Bassiri wel voor 'extremisten' die tegen de toenadering gekant zijn. 'Afgezien van de (binnenlandse) extremisten die vijandig staan tegenover een verbeterde Iraans-Amerikaanse relatie, zijn er ook tegenstanders in de regio. Veel landen, zoals het zionistische regime, voelen dat hun belangen bedreigd zijn bij een normalisering van de betrekkingen tussen Iran en de VS en proberen dat te verhinderen', stelt hij.De kranten citeren ook ex-president Akbar Hachemi Rafsandjani, die spreekt van een 'triomf' voor Iran. 'Het feit dat Obama onze president vraagt hem te ontmoeten en dat die laatste antwoordt dat het nog te vroeg is en dat het pad geëffend moet worden, is het teken van de triomf' van de Iraanse natie, luidt het.De ultraconservatieve krant Kayhan levert dan weer kritiek op de Verenigde Staten, omdat die geen gepast antwoord hebben gegeven 'op de goede wil' van Teheran.De president kwam terug van een bezoek van vijf dagen aan New York, dat werd afgesloten met een telefonisch onderhoud met Obama van een kwartier. Het was van 1979 geleden dat de presidenten van Iran en de Verenigde Staten elkaar nog spraken. Het gesprek duurde een kwartier en ging over de pogingen die al werden ondernomen om een akkoord te bereiken rond het omstreden Iraanse atoomprogramma.