Roemenië ontkent wapendeal met IS

Strijders van Islamitische Staat in voormalig Syrische bolwerk Raqqa, van waaruit de terreurgroep nu verdreven is. © reuters

Roemenië heeft de beschuldigingen van Irak – dat het een wapendeal had met Islamitische Staat (IS) – ontkend. ‘Roemenië levert geen wapens aan buurlanden van Irak’, klinkt het. Het land vraagt nu verontschuldigingen.

Roemenië heeft beschuldigingen van Irak van de hand gewezen volgens dewelke het EU- en NAVO-land de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) wapentuig zou hebben verkocht.

Voorzitter Hakim Zamili van de commissie voor veiligheid en defensie in het Iraakse parlement zou volgens mediaberichten hebben gezegd dat Boekarest IS munitie ter waarde van 265 miljoen euro heeft verkocht. ‘Een buurland van Irak’ heeft de zaak gefinancierd.

‘Incorrect’

Beweringen die door de ambassadeur van Roemenië in Irak, Jacob Prada, ontkend worden. ‘De informatie over Roemeense wapens geëxporteerd naar IS is ‘incorrect”, citeert Iraqi News de ambassadeur. ‘Roemenië levert geen wapens aan buurlanden van Irak. Alle wapenexport naar Irak gebeurt bij medeweten van de Iraakse overheid en de ambassade beschikt over de gegevens ervan.’

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Boekarest wil nu een publieke verontschuldiging voor de ‘ongegronde beschuldigingen’. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content