Roemenië benoemt interim-premier na ontslag Ponta

05/11/15 om 15:43 - Bijgewerkt om 15:41

De Roemeense president Klaus Iohannis heeft donderdag de minister van Onderwijs aangesteld als interim-premier, na het ontslag van Victor Ponta. Sorin Cimpeanu blijft aan als minister van Onderwijs, tot het parlement een nieuwe premier en regering heeft aangeduid.

Roemenië benoemt interim-premier na ontslag Ponta

De Roemeense president Klaus Iohannis © REUTERS

Iohannis zal gesprekken houden met alle partijen in het parlement, voordat een opvolger voor Victor Ponta wordt aangeduid. Slaagt het parlement er twee keer niet in een regering te vormen, dan zullen vervroegde verkiezingen worden gehouden.

Ponta nam woensdag ontslag na een brand in een nachtclub waarbij 32 mensen om het leven kwamen, vooral jongeren. Achteraf bleek dat de nachtclub niet over de nodige vergunningen beschikte. In het hele land kwamen mensen spontaan op straat om het ontslag te eisen van onder meer de premier. Vele Roemenen hekelen de wijdverspreide corruptie in het land. "Ik hoop dat het ontslag van de regering de mensen die op straat zijn gekomen, tevreden zal stellen", zei Ponta over de massale protesten tegen de regering.

Protest

Hoewel de premier zijn ontslag gaf, zijn in verschillende steden in Roemenië tienduizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen de politieke klasse. Alleen al in de hoofdstad Boekarest manifesteerden volgens de politie zeker 20.000 mensen. De manifestanten droegen slogans mee, met daarop "Alle partijen stelen" en "Alle partijen, hetzelfde vuil". (Belga/MVM)

Onze partners