Roemeense eerste minister kondigt ontslag aan

04/11/15 om 01:29 - Bijgewerkt om 11:09

De Roemeense eerste minister Victor Ponta heeft zijn ontslag aangekondigd. In de hoofdstad Boekarest kwamen tienduizenden mensen op straat om zijn ontslag te eisen, na de dodelijke brand in een nachtclub afgelopen vrijdag.

Roemeense eerste minister kondigt ontslag aan

De Roemeense eerste minister Victor Ponta kondigde vandaag zijn ontslag aan © REUTERS

Dat verklaarde de voorzitter van zijn partij PSD, Liviu Dragnea, op de Roemeense staatstelevisie. Premier Ponta ligt al enkele maanden onder vuur voor mogelijke corruptie. Zowel het staatshoofd als de oppositie vroegen al zijn ontslag. Tot nu toe weigerde hij hieraan toe te geven, maar het dodelijke incident in de nachtclub brengt hier verandering in. In totaal vielen bij de brand 32 doden, voornamelijk jongeren. "Ik hoop dat het ontslag van de regering de mensen die op straat zijn gekomen, tevreden zal stellen", zei Ponta over de massale protesten tegen de regering. "Ik kan enkel de legitieme woede vaststellen die in de samenleving bestaat."

Revolutie

"Weg met Ponta", "Weg met Oprea (minister van Binnenlandse Zaken, red)", "Moordenaars", scandeerden de betogers in de straten van Boekarest. Enkelen droegen ook oude vlaggen mee die eerder al symbool stonden voor de revolutie tegen dictator Nicolae Ceasescu. Er zouden tot 20.000 mensen zijn opgedaagd.

De manifestatie kwam er na een oproep via sociale media. Vooral jongeren maar ook families met kinderen namen deel. De betogers passeerden voorbij het ministerie van Binnenlandse Zaken, het parlement en het stadhuis.

Arrestaties

De brand in de nachtclub 'Colectiv' ontstond afgelopen vrijdag tijdens een concert. Daarbij werd vuurwerk aangestoken, waardoor niet reglementair isolatiemateriaal in brand vloog en paniek uitbrak. Tweeëndertig mensen kwamen om, bijna 200 raakten gewond.

De nachtclub huisde in een oude schoenenfabriek in Boekarest, maar had geen vergunning om concerten te organiseren, laat staan om vuurwerk af te steken. Ook het aantal aanwezigen lag hoger dan toegelaten: 400 in plaats van 200. De uitbaters zijn opgepakt en zullen worden vervolgd.

Corruptie

Het drama zorgde voor een schokgolf door het land. President Klaus Iohannis hield zondag een pleidooi voor een "fundamentele verandering van de Roemeense samenleving", waar corruptie nog altijd een groot probleem is. "We moeten de incompetentie van de autoriteiten en de inefficiëntie van de instellingen niet langer verdragen", aldus de president.

(Belga/RR)

Onze partners