Er dreigt een catastrofe voor de burgers in het zuiden van Jemen. De bevolking er is door het aanhoudende conflict afgesneden van zowat alles: drinkbaar water, voedsel en medische hulp. Het Rode Kruis heeft twee vliegtuigen klaar staan om de ergste nood op te vangen, meldt Rode Kruis Vlaanderen in een persbericht.

Dinsdag is al een vliegtuig van het Rode Kruis in de hoofdstad Sanaa geland met hulpverleners aan boord. Woensdag vertrekt een eerste Rode Kruisvliegtuig met vooral medisch materiaal om typische oorlogswonden te verzorgen. Later vandaag stijgt een tweede toestel in Genève op met hulpgoederen zoals tenten en generatoren.

Drinkwater, voedsel en medicijnen

Op dit ogenblik zijn er zo'n 300 medewerkers van het Internationale Rode Kruis en honderden Rode Kruis-vrijwilligers van de Jemenitische Rode Halve Maan die eerste hulp verlenen aan gewonden.

Het Rode Kruis heeft aan alle strijdende partijen de bezorgdheid geuit over het grote aantal burgerslachtoffers. Om die van het nodige drinkwater, voedsel en medicijnen te voorzien, eist Rode Kruis een staakt-het-vuren van minstens 24 uur en de vrije doorgang tot de stad Aden en omgeving.

Reuters
© Reuters

Andere ngo's plannen niet meteen gelijkaardige initiatieven. Unicef heeft lokaal teams ter plaatse en bereidt wel een specifieke steunactie voor Jemen voor. Later deze week volgt mogelijk concrete informatie.

Oxfam Solidariteit plant voorlopig niets. De noden en mogelijkheden op het terrein worden in kaart gebracht, aldus campagneverantwoordelijken. Caritas International voorziet momenteel niets, bij afwezigheid van een lokale partner in het land.

Artsen zonder Grenzen is sinds 19 maart aanwezig in Jemen en heeft er zeven projecten lopen, onder andere een chirurgisch project in Sanaa. De ngo verzorgde er inmiddels 742 gewonden. Voor steun aan die operaties wordt verwezen naar het algemeen noodhulpfonds. (Belga/AVE)

Het rekeningnummer van het Rode Kruis Vlaanderen voor financiële steun is BE 53-0000-0000-5353, met de vermelding 'Jemen'.

Er dreigt een catastrofe voor de burgers in het zuiden van Jemen. De bevolking er is door het aanhoudende conflict afgesneden van zowat alles: drinkbaar water, voedsel en medische hulp. Het Rode Kruis heeft twee vliegtuigen klaar staan om de ergste nood op te vangen, meldt Rode Kruis Vlaanderen in een persbericht.Dinsdag is al een vliegtuig van het Rode Kruis in de hoofdstad Sanaa geland met hulpverleners aan boord. Woensdag vertrekt een eerste Rode Kruisvliegtuig met vooral medisch materiaal om typische oorlogswonden te verzorgen. Later vandaag stijgt een tweede toestel in Genève op met hulpgoederen zoals tenten en generatoren. Op dit ogenblik zijn er zo'n 300 medewerkers van het Internationale Rode Kruis en honderden Rode Kruis-vrijwilligers van de Jemenitische Rode Halve Maan die eerste hulp verlenen aan gewonden.Het Rode Kruis heeft aan alle strijdende partijen de bezorgdheid geuit over het grote aantal burgerslachtoffers. Om die van het nodige drinkwater, voedsel en medicijnen te voorzien, eist Rode Kruis een staakt-het-vuren van minstens 24 uur en de vrije doorgang tot de stad Aden en omgeving. Andere ngo's plannen niet meteen gelijkaardige initiatieven. Unicef heeft lokaal teams ter plaatse en bereidt wel een specifieke steunactie voor Jemen voor. Later deze week volgt mogelijk concrete informatie.Oxfam Solidariteit plant voorlopig niets. De noden en mogelijkheden op het terrein worden in kaart gebracht, aldus campagneverantwoordelijken. Caritas International voorziet momenteel niets, bij afwezigheid van een lokale partner in het land. Artsen zonder Grenzen is sinds 19 maart aanwezig in Jemen en heeft er zeven projecten lopen, onder andere een chirurgisch project in Sanaa. De ngo verzorgde er inmiddels 742 gewonden. Voor steun aan die operaties wordt verwezen naar het algemeen noodhulpfonds. (Belga/AVE)