Rode Kruis: ‘Crisis Oekraïne is burgeroorlog’

Oekraïense veiligheidstroepen arresteren pro-Russische militanten bij de stad Mariupol. © REUTERS

Het Internationale Rode Kruis heeft de crisis in het oosten van Oekraïne als een burgeroorlog bestempeld. Wie de mensenrechten schendt kan nu voor de internationale strafrechtbanken worden geleid.

Het Internationale Rode Kruis beschouwt de gevechten in het oosten van Oekraïne als een burgeroorlog en vraagt de strijdende partijen om de internationale mensenrechten te respecteren.

De kwalificatie ‘burgeroorlog’ betekent dat wie de internationale mensenrechten geschonden heeft, door bijvoorbeeld oorlogsmisdaden te plegen, voor de rechter kan worden gebracht. Hierbij gaat het dan meer bepaald over de internationale strafrechtbanken.

Het Rode Kruis had de strijdende partijen in Oekraïne al op de hoogte gebracht van het standpunt, maar het is de eerste keer dat het standpunt ook openbaar wordt verkondigd door de in Genève gevestigde organisatie.

In het oosten van Oekraïne vechten pro-Russische rebellen met het Oekraïense leger. De separatistische rebellen willen hun regio afsplitsen van Oekraïne. De gevechten hebben al aan heel wat burgers het leven gekost. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content