‘Robots betalen geen belastingen, migranten wel’

Migranten in Hongarije © Reuters

Migratie-experten zien migratie als een deel van de oplossing om de slinkende beroepsbevolking op te vangen. ‘Naast robots misschien, maar die betalen geen belastingen en stemmen niet.’

Internationale migratie-experts als William Swing en Peter Sutherland hebben op een conferentie in Brussel aan de alarmbel getrokken. De vluchtelingencrisis, de terreurdreiging en de opgang van extreemrechts hebben het migratiedebat in Europa helemaal “vergiftigd”. Nochtans zal het continent de komende decennia steeds meer immigratie nodig hebben om zijn welvaart te vrijwaren, zo luidde hun betoog.

Minstens een deel van de oplossing wordt migratie, naast robots misschien, maar die betalen geen belastingen en stemmen niet

William Swing (IOM)

Als huidig voorzitter organiseerde België in het Egmontpaleis een conferentie naar aanleiding van de 65ste verjaardag van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). De intergouvernementele organisatie werd indertijd opgericht om ontheemde vluchtelingen van de Tweede Wereldoorlog te helpen bij hun hervestiging. 65 jaar later wordt Europa opnieuw met een immense vluchtelingencrisis geconfronteerd. Tegelijkertijd laait het antimigratiesentiment hoog op.

Historisch accuraat

“De perfecte storm”, zo betreurde IOM-directeur-generaal William Swing. En dat terwijl de fundamentele inschatting van zijn organisatie is dat de menselijke mobiliteit enkel maar exponentieel zal toenemen en onze samenlevingen steeds meer multicultureel en multi-etnisch zullen worden. “We moeten er ernstig werk van maken om het hele beeld van migratie te veranderen. Het debat is vergiftigd. We hebben nood aan een discours dat historisch meer accuraat is”.

Sutherland, speciaal gezant van de Verenigde Naties voor migratie, haalde scherp uit Europese regeringen -in het oosten, maar ook in het westen- die almaar radicaler standpunten over vluchtelingen verkondigen en een migratiebeleid voeren “waarvan het succes wordt afgemeten aan de daling van de instroom aan de grens”.

Sutherland prees het beleid van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Hij rekende voor dat Duitsland tegen 2025 9,5 miljoen nieuwe migranten nodig heeft om de vergrijzing op te vangen. Ook Swing wees op de demografische en economische uitdagingen. Terwijl het Afrikaanse bevolkingsaantal tegen 2050 gaat verdubbelen tot 2,4 miljard, zal de Europese beroepsbevolking met 15 procent slinken. “Minstens een deel van de oplossing wordt migratie, naast robots misschien, maar die betalen geen belastingen en stemmen niet”, zei Swing, die onderstreept dat migranten een positieve impact hebben op de economie.

Francken pleit voor ‘Canadisering’

Staatssecretaris voor Migratie Theo Francken (N-VA) laakte dan weer het “passieve immigratiemodel” van de voorbije decennia. Hij verwacht echter niet dat dit beleid nog een lang leven is beschoren. De ongecontroleerde en massale vluchtelingenstromen naar het noorden van Europa hebben in landen als Nederland, Zweden en Oostenrijk voor politiek tumult gezorgd en uiterst rechts in de kaart gespeeld, zo merkt hij op. “Dat was uiteraard niet wat Merkel in gedachten had toen ze de historische woorden ‘Wir Schaffen Das’ uitsprak.”

Net als Australië zal Europa een duidelijke, maar moreel complexe boodschap moeten sturen naar illegale migranten: ‘You will not make Europe home’

Staatssecretaris Theo Francken (N-VA)

Volgens Francken heeft de vluchtelingencrisis Europese beleidsmakers van links en rechts “een reality check” bezorgd die heeft geleid tot de sluiting van de Balkanroute en de migratiedeal met Turkije. De gebeurtenissen hebben ook bressen geslagen in het geloof dat Europa migratie kan beheren, aldus de staatssecretaris. Er is volgens hem “een nieuwe scheiding” ontstaan tussen zij die voorstander zijn van een hernationalisering en de afschaffing van Schengen en zij die het migratiebeleid willen Europeaniseren.

Francken pleit voor een “Europeanisering én Canadisering”. Canada legt elk jaar op basis van zijn noden een contingent voor arbeidsimmigratie vast, goed voor 65 procent van de totale immigratie. Voor de economische en sociale ontwikkeling van Europa is ook “controle over wie binnen en buiten gaat een conditio sine qua non”, aldus Francken. “Net als Australië zal Europa een duidelijke, maar moreel complexe boodschap moeten sturen naar illegale migranten: ‘You will not make Europe home'”. Dat betekent volgens de staatssecretaris niet dat Europa de deur sluit voor vluchtelingen, ze moet de meest kwetsbaren uit de vluchtelingenkampen halen.

Geen opendeurbeleid

Ook Swing en Sutherland propageerden geen opendeurbeleid. “Dat is niet houdbaar of duurzaam. We moeten aanvaarden dat economische migranten in vele gevallen moeten terugkeren”, zei Sutherland. Naast betere informatie is er volgens hen nood aan een betere controle van de migratiestromen op regionaal en multilateraal niveau en aan meer integratie op lokaal vlak.

Alexander De Croo in Congo
Alexander De Croo in Congo © BELGA

“Een daling van de Europese beroepsbevolking betekent ook minder belastinginkomsten en minder bijdragen. Wie financiert dan de sociale uitkeringen zoals de pensioenen of de ziekteverzekering?” zo vroeg ook minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zich af. De MR-vicepremier betreurde eveneens “het onterecht negatieve beeld van migratie” en betoogde dat “efficiënt beheerde migratie” voor een “win-win-situatie” kan zorgen, zowel voor de gastlanden, de migranten als de landen van herkomst.

Zo wees minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo erop dat de geldverzendingen van migranten naar hun landen van herkomst nu reeds drie keer omvangrijker zijn dan de officiële ontwikkelingsbudgetten, of dat een derde van de buitenlandse directe investeringen in India in de jaren negentig van de Indiase diaspora kwam en mee verantwoordelijk was voor de sterke groeicijfers van het land.

De Open VLD-vicepremier herinnerde er ook aan dat de huidige migratiecrisis het noorden minder treft dan het zuiden. 86 procent van de vluchtelingen leeft vandaag in ontwikkelingslanden. “Migratie is eerst en vooral een probleem voor ontwikkelingslanden en dat zal allicht nog jaren zo blijven.” (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content