Robert Mugabe treedt na 37 jaar af als president van Zimbabwe

21/11/17 om 16:53 - Bijgewerkt om 18:16

Bron: Belga

Mugabe klampte zich de voorbije dagen vast aan de macht, na een coup van het leger. Zijn eigen partij startte intussen een afzettingsprocedure in het parlement.

Robert Mugabe treedt na 37 jaar af als president van Zimbabwe

Demonstranten in Harare vragen het einde van Mugabes bewind © Belga

Robert Mugabe stapt op als president van Zimbabwe. Dat kondigde de voorzitter van het parlement aan, nadat regeringspartij Zanu-PF - de partij van Mugabe zelf - vandaag de afzettingsprocedure had gestart in het parlement. In een brief aan de parlementsvoorzitter meldt Mugabe dat zijn stap opzij 'uit eigen wil' gebeurde.

Mugabe werd vorige week de facto afgezet in een vreedzame coup door het leger, dat zelf niet van een staatsgreep wou spreken maar het op een tijdelijke 'machtsovername' hield. Al snel werd duidelijk dat het leger de 93-jarige Mugabe naar de uitgang begeleidde, maar Mugabe zelf zag dat anders: hij wou voorlopig niet uit eigen beweging opstappen.

Aanleiding voor de staatsgreep was de beslissing van Mugabe, begin deze maand, om zijn vicepresident Emmerson Mnangagwa te vervangen door zijn echtgenote Grace. Volgens een hoge partijbron aan het Amerikaanse persbureau AP wordt Mnangagwa nu binnen de 48 uur aangesteld als president.

Afzettingsprocedure gestart door eigen partij

Eerder vandaag kwam het parlement van Zimbabwe is bijeen om zich te beraden over een verzoek om president Robert Mugabe af te zetten. Dat Mugabe geïsoleerd stond in het land dat hij al 37 jaar leidde, bleek opnieuw: de meeste leden van zijn regering stuurden hun kat naar de ministerraad die Mugabe voor dinsdagvoormiddag had bijeengeroepen. Bovendien was het de partij van Mugabe zelf, Zanu-PF, die de parlementszitting samenriep. De zitting werd geschorst toen het parlement notie nam van de brief van Mugabe.

'Ik Robert Gabriel Mugabe dien formeel mijn ontslag als president van de Republiek Zimbabwe in, met onmiddellijk gevolg', las parlementsvoorzitter Jacob Mudenda voor uit de brief van Mugabe. 'Ik heb uit eigen wil besloten om af te treden. Ik nam deze beslissing vanwege mijn wil om een probleemloze, vredige en geweldloze machtsoverdracht te verzekeren.'

.

'Deze motie is ongezien in de geschiedenis van het onafhankelijke Zimbabwe', zo sprak parlementsvoorzitter Jacob Mudenda eerder vandaag over de beslissing van Zanu-PF om Mugabe af te laten zetten. De partij wou Mugabe ervan beschuldigen 'zijn vrouw de toelating gegeven te hebben zijn bevoegdheden te usurperen' en 'niet langer in fysieke mogelijkheid te zijn zijn rol te waarborgen, rekening houdend met zijn hoge leeftijd', aldus volksvertegenwoordiger Paul Mangwana.

Lees meer over:

Onze partners