Rishi Sunak blijft in polepositie om Boris Johnson op te volgen

Rishi Sunak op 17 juli 2022. © Jonathan Hordle / ITV via Getty Images

Voormalig Brits minister van Financiën Rishi Sunak blijft dinsdag het populairst om Boris Johnson op te volgen als leider van de Conservatieve Partij en dus als premier. In een nieuwe stemming onder Conservatieve parlementsleden haalde hij 118 stemmen. Voor de tweede plaats is het een nek-aan-nekrace.

Na de vierde stemronde blijft oud-minster van Defensie Penny Mourdant op de tweede plek met 92 stemmen, op de voet gevolgd door minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss met 86 stemmen. Dat blijkt uit de resultaten die Graham Brady, die verantwoordelijk is voor de interne verkiezing, heeft gedeeld. Voormalig staatssecretaris voor Gelijkheid Kemi Badenoch, die de rechtervleugel van de partij vertegenwoordigt, viel uit de race nadat ze slechts 59 partijleden kon overtuigen.

Als na de volgende stemronde woensdag twee kandidaten zijn overgebleven mogen alle partijleden een stem per brief uitbrengen. De Conservatieve Partij heeft aangekondigd dat op 5 september bekend wordt wie Johnson opvolgt. Hij treedt na drie jaar af, omdat bewindslieden van zijn regering massaal opstapten uit protest tegen zijn leiderschap, dat gebukt ging onder allerlei schandalen.

Partner Content