Rijke landen hervestigen maar 1,39 procent van de Syrische vluchtelingen (Oxfam)

© REUTERS

De rijkste landen hebben tot nu toe maar 1,39 procent van de 5 miljoen Syrische vluchtelingen opgevangen, zo klaagt Oxfam aan in een rapport. Ook België vangt niet zoveel vluchtelingen op als het zou kunnen.

De Britse ngo stelt dat de rijke landen “een versnelling hoger moeten schakelen” in het opvangen van Syriërs die hun land omwille van de oorlog zijn ontvlucht.

In 2016 moet volgens Oxfam een op de tien als vluchteling geregistreerde Syriërs in de rijke landen hervestigd worden, of er een of andere vorm van humanitaire toegang krijgen. Dat komt neer op ongeveer 480.000 mensen. Op dit moment hebben de rijke landen maar 129.966 mensen op hun grondgebied toegelaten, slechts 27 procent van het minimumaantal. Daarvan hebben maar 67.000 mensen daadwerkelijk hun bestemming bereikt, wat maakt dat de rijke landen tot nu toe maar 1,39 procent van de vijf miljoen Syrische vluchtelingen hervestigd hebben.

Versnelling hoger

Canada, Duitsland en Noorwegen zijn volgens Oxfam de enige landen die toezeggingen deden die verder gaan dan wat een rechtvaardige bijdrage zou zijn. Australië, Finland, IJsland, Zweden en Nieuw-Zeeland beloofden meer dan de helft van die rechtvaardige bijdrage te leveren.

België heeft toegezegd om 1.325 mensen te hervestigen, terwijl dat volgens Oxfam 4.773 mensen zouden moeten zijn, rekening houdend met zijn economische gewicht. Ons land levert daardoor 28 procent van zijn rechtvaardige bijdrage.

Ook andere landen leveren maar een fractie van wat ze zouden kunnen bijdragen, zoals Frankrijk (4 procent), Nederland (7 procent), de Verenigde Staten (7 procent), Denemarken (15 procent) en het Verenigd Koninkrijk (22 procent). Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog landen als Rusland, Slovakije, Japan en Zuid-Korea, die helemaal geen vluchtelingen willen opvangen. (Belga)

Partner Content