Rick Santorum wint vlot in Kansas

© Reuters

Terwijl Rick Santorum in Kansas won, blijft Mitt Romney kiesmannen sprokkelen. Hij heeft er al dubbel zoveel als zijn uitdager Santorum.

Rick Santorum, kandidaat voor de Republikeinse nominatie voor de presidentsverkiezingen, heeft met ruime voorsprong gewonnen in de centrale Amerikaanse staat Kansas. De gewezen senator uit

Pennsylvania haalde 51 procent van de stemmen, tegen 21 procent voor Mitt Romney, 14 procent voor Newt Gingrich en 13 procent voor Ron Paul.

De stemming in Kansas volgt op “Super Tuesday”, toen Romney won in zes van de tien staten, en zo zijn koppositie versterkte voor de Republikeinse nominatie. De overwinning geeft Santorums campagne wel wind in de zeilen. Santorum, die al in zeven staten won, is op dit moment de grootste uitdager van Romney.

Kiesmannen

Romney behaalde nog overwinningen in de Amerikaanse territoria Guam en de Noordelijke Marianen. De Oceanische eilanden hebben geen stem voor de presidentsverkiezingen in november, maar sturen wel kiesmannen naar de Republikeinse conventie.

Ook won Romney de meeste kiesmannen in de Amerikaanse Maagdeneilanden, in het Caraïbisch gebied, en in de tweede ronde van de “caucus” of partijbijeenkomst in de westelijke staat Wyoming.

Santorum krijgt 33 van de 40 kiesmannen uit Kansas achter zich, Romney 7.

De kloof tussen Romney en zijn concurrenten is de jongste dagen bijna onoverbrugbaar geworden. Hij heeft al bijna een derde van de kiesmannen die hij nodig heeft, en twee keer meer dan Santorum. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content