Rick Perry op kop voor Republikeinse presidentsnominatie

Volgens een peiling van Washington Post en ABC News is de Texaanse gouverneur Rick Perry koploper voor de Republikeinse presidentsnominatie.

Rick Perry, de gouverneur van Texas, maakt volgens een peiling van Washington Post en ABC News de meeste kans om de Republikeinse presidentskandidaat te worden.

Perry neemt vandaag deel aan een presidentieel debat onder de Republikeinen, in de Reagan Presidential Library. Daar zal hij waarschijnlijk op zijn radicale ideeën en uitspraken aangepakt worden door medekandidaten. Onder hen Michelle Bachmann en Mitt Romney, ook van radicaal-rechtse en ethisch conservatieve signatuur.

Perry hoopt de religieuze kiezers van de Grand Old Party (GOP) voor zich te winnen, enerzijds met zijn sterk in de verf gezette religieuze imago, anderzijds met aanvallen op de overheid en sociale thema’s als abortus en homorechten. Die aanvallen op de overheid, die naar de bekende Republikeinse mantra te groot is, moeten vooral de Tea Party bekoren.

Cowboylaarzen

Ook al staat Perry aan kop, na amper drie weken in de strijd, toch zal hij moeten opletten: zijn controversiële standpunten kunnen zowel zijn vel redden, als in zijn gezicht ontploffen. Wat ook in zijn nadeel kan spelen is dat die andere (oud)gouverneur uit Texas – George W. Bush – nog niet vergeten is: “Is America ready for another set of cowboy boots in the White House?”, vroeg Ross Ramsey van The Texas Tribune, zich af op Al Jazeera.

Tea Party verliest aanhang

Daarnaast blijkt uit recente polls, van onder andere The New York Times en CBS News Poll, dat de Amerikanen steeds negatiever worden over de Tea Party. Ook dat kan slecht uitkomen voor Perry. En toch mag Perry niet onderschat worden, volgens Jake Silverstein, redacteur bij het magazine Texas Monthly: “Wij zijn elke campagne van Perry nagegaan: hij heeft er geen enkele verloren.”

‘Iedereen kan Obama verslaan vandaag’

Komt daarbij dat president Obama dezer dagen in de hoek zit waar de klappen vallen. Hij krijgt kritiek van zijn achterban die vindt dat hij te veel plooit voor de Republikeinen, zowel in het begrotingsdossier, als inzake milieu en gezondheidszorg. Robert Jensen, professor Journalistiek van de Universiteit van Texas, ziet het zelfs zo somber in voor Obama dat hij meent dat “iedereen nu een kans zou hebben om Obama te verslaan. Zelfs ik.” Of nog, volgens Ramsey: “Mochten het vandaag verkiezingen zijn, Perry zou winnen.”(SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content