Gisteren konden regeringstroepen na maandelange gevechten de controle over de Syrische stad Aleppo herwinnen. Een overwinninning die bleek afsteekt tegenover de gruwelverhalen uit de stad: de troepen van Assad executeerde onschuldige burgers, rebellen gebruiken inwoners als menselijk schild, en op sociale media delen de Syriërs wanhoopsberichten vanuit de belegerde stad.

Carla Del Ponte, Belga
Carla Del Ponte © Belga

Carla Del Ponte, die in het verleden hoofdaanklaagster was voor het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag en nu zetelt in de VN-onderzoekscommissie voor Syrië, wil snel werk maken van vervolgingen. Dat zegt ze in het Duitse blad Die Zeit. Na vijf jaar is er volgens haar intussen zoveel bewijs dat dat best gebeurt voor een ad-hoc-tribunaal.

De vraag is of de Verenigde Naties zich achter dat idee zullen scharen, want Rusland en China gaven eerder al aan vervolgingen te zullen blokkeren. 'Het is een goed idee om langs Algemene Vergadering van de VN vervolging te vragen, want daar is geen veto mogelijk', zegt Del Ponte. Op dit moment zijn de internationale maatregelen in ieder geval onvoldoende: 'In mijn ervaring werkt het internationaal recht wanneer er politieke wil is onder de gemeenschap van staten. In Syrië is die politieke wil afwezig.'

Volkerenmoord, chemische wapens en andere oorlogsmisdaden

Staffan de Mistura, VN-gezant voor Syrië, gaf bij de herovering van Aleppo al aan te vrezen voor een volkerenmoord zoals die in Srtebrenica. Del Ponte sluit zich daarbij aan. 'Het zou niet de eerste keer zijn. We hebben in ons eerste rapport over de aanvallen op Jezidi's al van volkerenmoord gesproken.' De Russische en Syrische bombardementen op burgerwoningen, ziekenhuizen en scholen zijn volgens haar eveneens oorlogsmisdaden die onderzocht moeten worden door een tribunaal - net als de tactiek van de regeringstroepen om gebieden te veroveren door de inwoners te laten verhongeren. Bovendien zijn er volgens haar voldoende bewijzen van het gebruik van chemische wapens.

(SK)

Gisteren konden regeringstroepen na maandelange gevechten de controle over de Syrische stad Aleppo herwinnen. Een overwinninning die bleek afsteekt tegenover de gruwelverhalen uit de stad: de troepen van Assad executeerde onschuldige burgers, rebellen gebruiken inwoners als menselijk schild, en op sociale media delen de Syriërs wanhoopsberichten vanuit de belegerde stad.Carla Del Ponte, die in het verleden hoofdaanklaagster was voor het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag en nu zetelt in de VN-onderzoekscommissie voor Syrië, wil snel werk maken van vervolgingen. Dat zegt ze in het Duitse blad Die Zeit. Na vijf jaar is er volgens haar intussen zoveel bewijs dat dat best gebeurt voor een ad-hoc-tribunaal. De vraag is of de Verenigde Naties zich achter dat idee zullen scharen, want Rusland en China gaven eerder al aan vervolgingen te zullen blokkeren. 'Het is een goed idee om langs Algemene Vergadering van de VN vervolging te vragen, want daar is geen veto mogelijk', zegt Del Ponte. Op dit moment zijn de internationale maatregelen in ieder geval onvoldoende: 'In mijn ervaring werkt het internationaal recht wanneer er politieke wil is onder de gemeenschap van staten. In Syrië is die politieke wil afwezig.'Staffan de Mistura, VN-gezant voor Syrië, gaf bij de herovering van Aleppo al aan te vrezen voor een volkerenmoord zoals die in Srtebrenica. Del Ponte sluit zich daarbij aan. 'Het zou niet de eerste keer zijn. We hebben in ons eerste rapport over de aanvallen op Jezidi's al van volkerenmoord gesproken.' De Russische en Syrische bombardementen op burgerwoningen, ziekenhuizen en scholen zijn volgens haar eveneens oorlogsmisdaden die onderzocht moeten worden door een tribunaal - net als de tactiek van de regeringstroepen om gebieden te veroveren door de inwoners te laten verhongeren. Bovendien zijn er volgens haar voldoende bewijzen van het gebruik van chemische wapens. (SK)