Reynders: ‘Waarnemers van de Kerk zijn voor ons de referentie in Congo’

Didier Reynders © Belga Image

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) roept de Congolese kiescommissie op om zo snel mogelijk de verkiezingsresultaten bekend te maken. ‘Er is druk, niet alleen van België, maar ook van de andere Europese landen en de Verenigde Staten’, zegt hij.

Reynders zei op Radio 1 dat hij zich zorgen maakt om de situatie in Congo, nu de Congolese kiescommissie maar blijft talmen met de bekendmaking van de verkiezingsresultaten. ‘Democratie dat is niet alleen verkiezingen organiseren, maar ook resultaten bekendmaken en de keuze van de bevolking respecteren.’

Tegenstrijdig

De Congolezen trokken op 30 december naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. De Congolese bisschoppenconferentie liet vorige week tussen de lijnen al verstaan dat oppositiekandidaat Martin Fayulu de overduidelijke winnaar zou zijn. Ze baseerde zich daarvoor op de vaststellingen van duizenden eigen waarnemers in meer dan 20.000 kiesbureaus doorheen het land.

Maar Emmanuel Ramazani Shadary, de kandidaat die door huidig president Joseph Kabila naar voren is geschoven, riep zondag zichzelf uit tot winnaar. Het kamp-Shadary baseert zich op verslagen van het Front commun pour le Congo (FCC), het verkiezingsplatform dat door Kabila is opgericht.

Vrees voor manipulatie

Enkele uren daarvoor had de Congolese kiescommissie Céni al laten weten dat de resultaten dan toch niet zondag gepubliceerd zouden worden, zoals gepland.

Officieel liggen logistieke redenen aan de basis voor die beslissing, maar Reynders vreest dat er ‘manipulatie’ in het spel is, zei hij in De Ochtend. ‘Ik vrees daar niet alleen voor, ook de internationale gemeenschap vreest daarvoor. We denken dat het nu absoluut noodzakelijk is om de winnaar in de komende dagen bekend te maken, zelfs als dat betekent dat een andere kandidaat wint, dat er een andere president komt’, zei hij.

Druk

België zit momenteel in de VN-Veiligheidsraad en volgt de situatie ook van daaruit van nabij op, zei Reynders. ‘Dit weekend hadden we al een briefing, deze week doen we dat opnieuw. Er is druk, niet alleen van België, maar ook van de andere Europese landen en bijvoorbeeld van de VS om de resultaten bekend te maken.’

Volgens Reynders zijn ‘de waarnemers van de bisschoppenconferentie de referentie’, bij gebrek aan internationale waarnemers die het land niet in mochten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content