Reynders veroordeelt 'brutale repressie' van Congolese betogingen tegen Kabila

Volgende week woensdag zullen ministers Reynders en De Croo de situatie in Congo bespreken tijdens een zitting van de Kamercommissie Buitenlandse Zaken achter gesloten deuren.

Demonstranten kwamen op oudejaarsdag in Congo op straat tegen president Kabila © Belga

Zondag vielen in Congo verscheidene doden bij betogingen tegen president Joseph Kabila. De betogers eisten de uitvoering van het akkoord dat op 31 december 2016 werd gesloten tussen de meerderheid en de oppositie en dat tegen eind 2017 tot verkiezingen had moeten leiden. Kabila, wiens laatste termijn eind 2016 verstreek, belooft intussen dat de stembusgang tegen eind dit jaar zal plaatsvinden.

Minister Didier Reynders 'veroordeelt het geweld door de Congolese ordediensten, net als de onderbreking van de religieuze vieringen en de maatregelen die werden genomen om vreedzame betogingen te belemmeren en (sociale) media te blokkeren', zo zegt hij in een mededeling. De minister roept ook op tot 'de vrijlating van gevangenen en tot een onafhankelijk onderzoek over deze recente incidenten'.

De Belgische Buitenlandminister zal de situatie in Congo opnieuw aankaarten op de volgende vergadering met zijn Europese ambtgenoten. Hij wijst erop dat de ministers van de lidstaten van de Europese Unie in december nog hadden opgeroepen om de vrijheid van meningsuiting te respecteren. 'Door deze tragische gebeurtenissen staat de individuele verantwoordelijkheid van de daders en van wie die het akkoord van 31/12 niet heeft nageleefd op het spel', aldus de minister.

Reynders en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo zullen de situatie in Congo volgende week woensdag ook bespreken in de Kamercommissie Buitenlandse Zaken. Op vraag van de leden zal de zitting plaatsvinden achter gesloten deuren, zo deelde commissievoorzitter Dirk Van der Maelen (SP.A) mee. Het moet de ministers de mogelijkheid bieden om dit 'gevoelige' thema meer diepgaand te bespreken, luidt het.

Lees meer...