Reynders zei dat na een ontmoeting met zijn Iraanse evenknie, Mohammed Javad Zarif. De twee ministers hadden een onderhoud in het kader van de 68ste algemene vergadering van de VN in New York. Eerder op de dag ontmoetten ook Europees Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy en de Iraanse president Hassan Rohani elkaar. Donderdagavond (Belgische tijd) vond bovendien de allereerste ontmoeting plaats tussen Zarif en de ministers van Buitenlandse Zaken van de VS, China, Rusland, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië over het nucleaire programma van Iran.

Nieuwe toon

Didier Reynders merkte tijdens zijn onderhoud op dat de toon van Iran sinds de verkiezing van Rohani, die beschouwd wordt als een gematigde religieus, veranderd is, zowel in verband met het nucleaire programma, dat volgens Zarif "enkel voor civiele doelstellingen" dient, als in verband met Syrië. Van Rompuy had ook al verklaard dat Europa "de nieuwe toon waardeert die Iran aanslaat", maar dat er wel concrete stappen nodig zijn om het vertrouwen te herstellen.

Vredesconferentie Syrië

Zarif heeft verklaard dat Teheran bereid is om deel te nemen aan de vredesconferentie voor Syrië, Genève 2, die VN-secretaris-generaal Ban Ki Moon in november wil laten plaatsvinden, aldus Reynders aan Belga.

Bovendien heeft de minister gemeld dat Iran bereid was opnieuw rond de tafel te zitten met de EU in verband met de mensenrechten. Gesprekken daarover werden in 2002 opgestart en twee jaar later afgeblazen door Teheran. (Belga/TV)

Reynders zei dat na een ontmoeting met zijn Iraanse evenknie, Mohammed Javad Zarif. De twee ministers hadden een onderhoud in het kader van de 68ste algemene vergadering van de VN in New York. Eerder op de dag ontmoetten ook Europees Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy en de Iraanse president Hassan Rohani elkaar. Donderdagavond (Belgische tijd) vond bovendien de allereerste ontmoeting plaats tussen Zarif en de ministers van Buitenlandse Zaken van de VS, China, Rusland, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië over het nucleaire programma van Iran. Didier Reynders merkte tijdens zijn onderhoud op dat de toon van Iran sinds de verkiezing van Rohani, die beschouwd wordt als een gematigde religieus, veranderd is, zowel in verband met het nucleaire programma, dat volgens Zarif "enkel voor civiele doelstellingen" dient, als in verband met Syrië. Van Rompuy had ook al verklaard dat Europa "de nieuwe toon waardeert die Iran aanslaat", maar dat er wel concrete stappen nodig zijn om het vertrouwen te herstellen.Zarif heeft verklaard dat Teheran bereid is om deel te nemen aan de vredesconferentie voor Syrië, Genève 2, die VN-secretaris-generaal Ban Ki Moon in november wil laten plaatsvinden, aldus Reynders aan Belga. Bovendien heeft de minister gemeld dat Iran bereid was opnieuw rond de tafel te zitten met de EU in verband met de mensenrechten. Gesprekken daarover werden in 2002 opgestart en twee jaar later afgeblazen door Teheran. (Belga/TV)