Reynders en Lavrov bespreken alweer Oekraïnecrisis

Sergej Lavrov (links) en Didier Reynders. © Belga

Rusland zal het actieplan rond extremisme en radicalisme van minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders binnen de Raad van Europa steunen. Dat heeft zijn Russische evenknie Sergej Lavrov tijdens een vergadering gezegd. Wel hekelde hij de Europese sancties in het kader van de crisis in Oekraïne.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en zijn Russische evenknie Sergej Lavrov hebben ruim twee uur lang vergaderd en geluncht in Moskou. Lavrov beloofde de Belgische minister steun voor het actieplan rond extremisme en radicalisme dat hij eind mei goedgekeurd wil krijgen binnen de Raad van Europa, maar hekelde ook opnieuw de Europese sancties in het kader van de crisis in Oekraïne.

‘Europa moet druk op Kiev opvoeren’

Reynders trok als tijdelijk ‘voorzitter’ van de Raad van Europa naar Moskou met een hele reeks discussiepunten, maar opnieuw ging veruit de meeste aandacht naar de crisis in Oekraïne. Zowel hij als Lavrov hamerden daarbij op de uitvoering van de vredesakkoorden van Minsk van februari als “enige weg tot een duurzame oplossing”. Maar voor Lavrov ligt de sleutel volledig bij Kiev, dat volgens hem volop treuzelt, blokkades opwerpt richting beterschap en weigert de afspraken na te leven. Europa moet dus vooral op Kiev de druk opvoeren, herhaalde Lavrov, die de Europese sancties tegen Rusland opnieuw “absurd” noemde.

Maandag 13 april ziet Lavrov zijn Franse en Duitse collega’s in Berlijn, samen met de verschillende partijen in Oekraïne. Hij riep Parijs en Berlijn dan ook op om “als garanten van het akkoord invloed uit te oefenen op Kiev opdat Oekraïne echt doet wat de president ondertekend heeft”.

Reynders van zijn kant gebruikte naar eigen zeggen “het gewicht van de Raad van Europa” om klare taal te spreken tegen Lavrov. “Zij hameren op de verplichtingen van Kiev en focussen op het geweld op Maidan – het plein in Kiev dat centraal stond in de Oekraïense opstand – wij komen telkens terug op de annexatie van de Krim en de inbreuk van de integriteit van het Russische grondgebied”, aldus Reynders.

‘Gelijkheid en wederzijds respect’

Niettemin zaten hij en Lavrov soms wel op één lijn, bijvoorbeeld over de rol van de Raad van Europa in Oekraïne, zoals bij het doorvoeren van grondwettelijke hervormingen of de organisatie van verkiezingen. “Het is noodzakelijk dat er nog plaatsen zijn waar we de dialoog kunnen voortzetten en op middellange termijn een gedeelde visie kunnen uitbouwen”, zo beklemtoonde Reynders het nut van de 47 leden tellende organisatie. Ook Lavrov noemde de Raad van Europa belangrijk “om het gebrek aan vertrouwen op het Europese continent” te herstellen. “Maar dat kan enkel op basis van gelijkheid en wederzijds respect”, stelde Lavrov dan weer minder bemoedigend.

Mensenrechten

Rusland pikt het niet dat binnen de Europese Unie eerst vanalles wordt bedisseld, wat vervolgens “aan de landen van tweede categorie” wordt opgelegd. Die “pogingen om de Europese rechten boven die van Rusland te plaatsen” moeten stoppen. In welke mate druk vanuit de Raad van Europa voor verandering kan zorgen in Rusland, bijvoorbeeld op vlak van democratie en mensenrechten, blijft dus maar de vraag. Reynders begroette de verbeterde werkomstandigheden van de ngo Memorial sinds zijn vorige bezoek aan Lavrov, al blijft de situatie voor andere – buitenlandse – organisaties als Transparancy International en de International Crisis Group penibel.

Vrijlating Oekraïense pilote

En de Belgische minister bepleitte opnieuw de vrijlating van Nadia Savchenko, de Oekraïense militaire pilote die in hongerstaking ging uit protest tegen haar opsluiting in Rusland.

Tot slot wil Reynders zijn voorzitterschap van de Raad van Europa afronden met een politieke verklaring en een actieplan tegen radicalisme, extremisme en terrorisme in Europa. Lavrov zei het initiatief te willen steunen en beloofde eigen voorstellen aan te dragen om tot een akkoord te kunnen komen “over extremisme en radicalisme van alle slag”. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content