Reynders eist vrijlating Oekraïense Nadia Savchenko door Rusland

© Belga

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) eist dat Rusland het Oekraïens parlementslid Nadia Savchenko vrijlaat. ‘Ontvoering, onwettige overbrenging en onwettige gevangenneming van personen zijn onaanvaardbare praktijken’, klinkt het.

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) eist van Rusland de onmiddellijke vrijlating van het Oekraïens parlementslid Nadia Savchenko. Reynders is “ongerust” over de verslechtering van de gezondheidstoestand van Savchenko, een militaire pilote die al meer dan twee maanden in hongerstaking is uit protest tegen haar gevangenschap in Rusland.

‘Onaanvaardbare praktijken’

“De gezondheid van mevrouw Savchenko gaat snel achteruit. Zoals elke persoon uit een lidstaat van de Raad van Europa moet Nadia Savchenko kunnen beroep doen op de garanties die door de relevante instrumenten van deze organisatie worden voorzien, vooral het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens. Ontvoering, onwettige overbrenging en onwettige gevangenneming van personen zijn onaanvaardbare praktijken”, stelt Reynders in een persmededeling.

Reynders wijst erop dat België als voorzitter van het comité van ministers van de Raad van Europa “moeite heeft gedaan om de betrokken partijen de kans te geven om een oplossing te vinden die voor iedereen aanvaardbaar is”. België had gehoopt dat mevrouw Savchenko zou worden vrijgelaten in het kader van de akkoorden die onlangs in Minsk werden gesloten, aldus de MR-vicepremier.

Verplichtingen nakomen

Als voorzitter van het comité van ministers van de Raad van Europa roept Reynders Rusland op zijn verplichtingen na te komen en Savchenko, Oleg Sentsov en de andere Oekraïners die onwettig in Rusland worden vastgehouden zo snel mogelijk vrij te laten, zo besluit de mededeling. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content