Republikeinse voorverkiezingen in Frankrijk: wat u moet weten

Nicolas Sarkozy © BELGAIMAGE

De Franse Republikeinse partij kiest de volgende twee zondagen haar kandidaat voor de Franse verkiezingen. Die zal het hoogstwaarschijnlijk mogen opnemen tegen Marine Le Pen. François Sarkozy wil nog eens naar het Elysée, maar er zijn kapers op de kust.

Hoe en wanneer?

De eerste ronde vindt plaats op 20 november, de tweede ronde op 27 november. Wie het haalt, mag naar de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen op 23 april 2017 en naar de tweede ronde op 7 mei.

Wie zijn de kanshebbers?

De Republikeinse primaries lijken uit te draaien op een duel, al zijn er zeven kandidaten voor het ticket. De man die het volgens de peilingen gaat halen, is Alain Juppé. De 71-jarige oud-premier is burgemeester van Bordeaux, vroegere premier en bestempelt zichzelf als deel van de elite. In 2004 werd hij veroordeeld voor corruptie en moest hij zijn ambt als burgemeester neerleggen.

De man achter wie Juppé stond in de race naar het Franse presidentschap in 2007 zal zondag zijn grootste concurrent zijn: Nicolas Sarkozy. Hij had als president de reputatie een staatshoofd van de rijken te zijn, maar nu profileert hij zich zwaar anti-establishment. ‘Hoeveel brexits, Amerikaanse verkiezingen en verloren Europese referenda zijn er nog nodig opdat de woede van het volk eindelijk gehoord wordt?’ zei hij dinsdag nog. Sarkozy wil duidelijk het electoraat van Marine Le Pen, waarschijnlijk de belangrijkste tegenstander bij de verkiezingen, aanspreken.

De mogelijk lachende derde waarvan sprake is voormalig premier François Fillon. Zijn stokpaardje is de Franse economie, die hij terug competitief wil maken. Verder dingen ex-partijchef Jean-Francois Copé, Nathalie Kosciusko-Morizet, verliezer van de lokale verkiezingen in Parijs in 2014, ex-minister Bruno Le Maire en Jean-Frédéric Poisson, voorzitter van de christendemocraten, mee naar de nominatie

Wie maakt het meeste kans?

Verschillende factoren spelen mee, waaronder de opkomst. Elke Fransman die 2 euro doneert per stemronde en de Republikeinse waarden onderschrijft, mag stemmen in de voorverkiezingen. Juppé ligt voor in de peilingen, maar als zijn aanhangers denken dat het niet meer nodig is om te gaan stemmen, kan dat in het voordeel spelen van Sarkozy of Fillon. Volgens een recente peiling van de Franse krant Le Figaro zijn Sarkozy’s kansen groter naarmate de opkomst lager ligt.

Wat staat er op het spel?

Wie de voorverkiezing wint, mag het opnemen tegen de kandidaten van de andere partijen in de presidentsverkiezingen. Hoogstwaarschijnlijk haalt die ook de tweede ronde, waarin de twee beste kandidaten het rechtstreeks tegen elkaar opnemen. Als de huidige peilingen zich blijven doorzetten, zullen dat de Republikeinse kandidaat en Front Nationaalvoorzitster Marine Le Pen zijn. De socialisten van zittend president François Hollande lijken nu al quasi uitgeschakeld. Al weten we sinds de brexit en de verkiezing van Donald Trump dat peilingen niet altijd gelijk hebben. Het is bijvoorbeeld uitkijken naar de populaire ex-minister Emmanuel Macron, die eerder deze week zijn kandidatuur aankondigde. (JVL)

Partner Content