Volgens Carson zouden de armen in de Verenigde Staten zich "vereerd" voelen als ze op eenzelfde manier belast zouden worden als de rijke Amerikanen. Dat verklaarde hij in een interview tijdens het programma Fox News Sunday. Het plan komt blijkbaar letterlijk van hogerhand, want het is rechtstreeks uit de Bijbel gehaald. De Republikeinse presidentskandidaat verwijst daarbij naar de betaling van de Tienden waarbij iedereen een tiende deel van zijn oogst zou afdragen.

Carson wil daarom een vaktaks invoeren. Dat houdt in dat iedereen een even groot percentage van zijn inkomen zal moeten afstaan aan de schatkist. "Het is erg neerbuigend" om te stellen dat arme mensen niet op hetzelfde niveau belast kunnen worden als rijken, zo klinkt het. "Ook arme mensen hebben hun trots", aldus Carson, die zelf in een arm gezin in Detroit opgroeide. "Als je jaarlijks 10 miljard dollar verdient, betaal je 1 miljard. Als je 10 dollar per jaar verdient, betaal je er één. Dat lijkt me redelijk eerlijk als je het mij vraagt", aldus Carson in het interview.

Geweld tegen Rusland

Wat de internationale politiek betreft sluit Carson niet uit dat hij als staatshoofd geweld zou gebruiken tegen Rusland. Maar dat zou enkel gebeuren "als de veiligheid van de VS duidelijk in gevaar is", zo heeft "Ik zou dat uiteraard doen in overleg met zeer bekwame generaals en met mensen die op dat vlak een grotere expertise hebben dan ik", zo zegt Carson. "Maar als de belangen en het bestaan en de veiligheid van de mensen in de VS op het spel staan - en er was geen andere manier om hen te beschermen - zou ik natuurlijk al het nodige doen", zo verklaart hij over een mogelijk militair ingrepen tegen Rusland.

Het geweld in Oekraïne is volgens hem niet belangrijk genoeg om ten strijde te trekken tegen Rusland. Wel benadrukt hij dat hij de kwestie anders zou hebben aangepakt. "Er was afgesproken dat we hen zouden beschermen in geval van agressie. Zijn we die afspraak nagekomen? Natuurlijk niet. En wat zegt dat over onze andere partners in de wereld? "

De gepensioneerde neurochirurg Carson wil de Republikeinse kandidatuur voor de presidentsverkiezing van november 2016 binnenhalen. Carson is vooral populair bij de conservatieve Tea Party. (TE)