Republikeinse leider Huis van Afgevaardigden steunt Obama over Syrië

© ImageGlobe
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager online redacties

De voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, de Republikein John Boehner, steunt het plan van president Barack Obama om militair tussen te komen in Syrië. Hij roept zijn collega’s op om hetzelfde te doen.

Volgens Boehner heeft enkel Washington de mogelijkheden om Assad een halt toe te roepen.

Ook de leider van de Democraten in het Huis, Nancy Pelosi, steunt Obama. Zowel Boehner als Pelosi zat vandaag rond de tafel met Obama. Na de meeting spraken ze de pers toe.

Beperkt en proportioneel

Obama, die zegt bewijzen te hebben dat de Syrische president Bashar al-Assad achter een gifgasaanval nabij Damascus zit, heeft aan het Congres officieel toestemming gevraagd voor een militaire aanval op Syrië. Beide kamers zullen zich begin volgende week over de ontwerpresolutie buigen.

Obama belooft een militaire actie die de mogelijkheden van Assad om chemische wapens te gebruiken, zal beperken, nu en in de toekomst. Hij is ervan overtuigd dat het Congress hem groen licht zal geven.

‘Wat we beogen is iets beperkt, iets proportioneels. Het zal Assads mogelijkheden beperken,’ zei Obama. ‘Tegelijk hebben we een bredere strategie die ons zal toelaten de mogelijkheden van de oppositie te verbeteren.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content