Republikeins senator: ‘Trump bereid om VS langzamer terug te trekken uit Syrië’

De Republikeinse senator Lindsey Graham © REUTERS
Jeroen Kraan
Jeroen Kraan Correspondent in de Verenigde Staten

De Amerikaanse president zou bereid zijn om de terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Syrië trager te laten verlopen. Dat verklaarde Republikeins senator Lindsey Graham zondag na een gesprek met Trump.

Graham, die zelf fel gekant was tegen de plotse terugtrekking uit Syrië, zei na afloop van het gesprek ‘zich een pak beter te voelen’.

Volgens de senator begrijpt de president heel goed wat er op het spel staat en is hij bereid om de terugtrekking ‘op een slimme manier’ te vertragen. ‘Ik denk dat we in een pauze zitten’, aldus Graham.

Bij het recente kerstbezoek van de Amerikaanse president aan Irak kreeg hij van de legerleiding te horen dat IS niet volledig verslagen is. ‘De president heeft mij verzekerd dat hij er alles aan gaat doen om de klus te klaren’, aldus Graham op een persconferentie.

De Verenigde Staten hebben momenteel zo’n 2.000 militairen in Syrië, om er IS te bekampen en om de lokale veiligheidsdiensten op te leiden. Zo’n tien dagen geleden kondigde Trump onverwachts aan de Amerikaanse troepen snel te willen terugtrekken. Dat gebeurde tegen het advies van de legerleiding in. De Amerikaanse minister van Defensie Jim Mattis nam uit onvrede zelfs ontslag.

Volgens Graham zou Trump ook beloofd hebben om met Turkije te praten over een bufferzone. ‘Het laatste dat we willen is een oorlog tussen Turken en Koerden, waardoor de druk op IS wegvalt’.

Einde ‘shutdown’ nog niet in zicht

De ‘shutdown’ van de Amerikaanse overheid, waardoor zo’n 800.000 ambtenaren thuis zitten of onbetaald doorwerken, lijkt nog zeker enkele dagen te zullen duren. Op 3 januari nemen de Democraten de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden over, en tot die tijd lijkt er geen schot in de onderhandelingen over de begroting te zitten. President Trump eist nog altijd dat er 5 miljard dollar wordt gestoken in een grensmuur, terwijl Democraten niet bereid zijn tot zo’n uitgave.

Graham stelde zondag voor dat de ‘dreamers‘, kinderen van immigranten die illegaal naar de Verenigde Staten kwamen, een werkvisum krijgen in ruil voor financiering van de muur. Trump wil de legale immigratiestatus van de ‘dreamers’ beëindigen, maar die verandering wordt nog in de rechtbank aangevochten.

Volgens Graham vindt Trump de deal een ‘interessant’ idee en is hij bereid om te onderhandelen, maar het is nog onduidelijk of er Democratische steun voor is. Democraten zeggen wel geld te willen investeren in grensbeveiliging, maar niet in een muur. ‘Donald Trump en de Republikeinen willen 5 miljard dollar aan belastinggeld verkwisten aan een inefficiënte, middeleeuwse grensmuur die een 5e-eeuwse oplossing voor een 21e-eeuws probleem vormt’, zei het gezaghebbende Democratische Congreslid Hakeem Jeffries zondag nog op de Amerikaanse tv.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content