Republikeins rapport: 'Geen samenwerking Trump-team en Rusland'

13/03/18 om 00:34 - Bijgewerkt om 01:45

Bron: Belga

De Republikeinen in de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden hebben 'geen enkel bewijs van collusie, coördinatie of complot gevonden tussen het campagneteam van president Donald Trump en Rusland'.

Republikeins rapport: 'Geen samenwerking Trump-team en Rusland'

Congreslid Mike Conaway (R-Texas), die het Rusland-onderzoek van het Huis van Afgevaardigden leidt © REUTERS

De inlichtingencommissie, gedomineerd door Republikeinen, presenteerde maandag in een persbericht zijn belangrijkste conclusies van het onderzoek naar Russische inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. Maar het zijn enkel de Republikeinse leden van de commissie die de conclusies hebben ondertekend.

De Republikeinen beweren ook dat ze geen bewijzen vonden van een voorkeur van Vladimir Poetin voor Trump in 2016 - in tegenstelling tot wat de inlichtingendiensten concludeerden.

De Democratische leden van de commissie zullen de conclusies wellicht verwerpen. Ze beklagen zich al maanden over het partijdige onderzoek van de parlementscommissie.

Het tijdstip waarop de conclusies van het parlement naar buiten komen, roepen op zijn minst vragen op. Speciaal aanklager Robert Mueller onderzoekt nog steeds nieuwe sporen. Zijn vaststellingen zetten het Witte Huis steeds meer onder druk.

Parlementslid Mike Conaway leidt het Rusland-onderzoek van de commissie. Hij zegt dat de vermoedens van geheime afspraken op zijn best stof zijn voor misdaadschrijvers als Tom Clancy. Het is dus ook fictie om geheime afspraken te vermoeden achter de ontmoeting van Trumps oudste zoon Donald Junior in juli 2016 met een Russische advocate. Feit is dat zij Trump Jr. gevoelige informatie beloofde over Hillary Clinton. In de ruimte bevonden zich ook Trumps adviseur en schoonzoon Jared Kushner en gewezen campagneleider Paul Manafort.

Het ontwerprapport wordt dinsdag aan de Democratische leden van de commissie toegezonden.

Onze partners