Republikeinen zetten ‘nucleaire optie’ in om Gorsuch te benoemen

Mitch McConnell, leider van de Republikeinen in de Senaat © Reuters
Eva Schram
Eva Schram Correspondent voor Knack.be in Noord-Amerika.

De Republikeinen in de Amerikaanse Senaat stemden vandaag in met de zogenaamde ‘nucleaire optie’ om de filibuster van de Democraten – die de benoeming van Neil Gorsuch als hoge rechter moest voorkomen – te doorbreken.

Voor de benoeming van Neil Gorsuch, die eind januari door president Trump werd voorgedragen voor het Hooggerechtshof, waren zestig stemmen nodig. De Democraten hadden eerder al aangegeven een zogenaamde filibuster in te stellen, waarbij ze als blok besluiten niet in te stemmen met de benoeming. Slechts vier Democratische senatoren gaven daaraan geen gehoor, zij stemden voor de benoeming. Hetzelfde gold voor de 52 Republikeinse senatoren.

Daarmee stond de teller eerder deze week op 56 voor-stemmen. De filibuster hield dus stand. Maar de Republikeinse leider Mitch McConnell besloot, zoals hij eerder had aangegeven, de zogenaamde ‘nucleaire optie’ in te zetten. In dat geval zijn er maar 51 stemmen nodig voor de benoeming. Over het inzetten van die optie werd vandaag gestemd, en de maatregel werd aangenomen. Vrijdag vindt de uiteindelijke stemming over Gorsuch plaats, waarna hij waarschijnlijk benoemd zal worden. McConnell gaf nadat de optie erdoorheen was een high five aan de Republikeinse whip (de senator die zorgt dat alle andere senatoren volgens de partijlijn stemmen).

Merrick Garland

Zo komt er een einde aan een zeer bewogen benoeming voor het Hooggerechtshof. De zetel kwam vorig jaar vacant toen rechter Antonin Scalia plotseling overleed. President Obama droeg de gematigde Merrick Garland voor, maar McConnell weigerde hem een hoorzitting in de Senaat te geven. Hij wilde wachten om te zien of er een Republikeinse president gekozen zou worden.

De Democraten zaten daar erg mee in hun maag. Tijdens de hoorzitting van Gorsuch ging het er meerdere malen over. Ook waren ze niet blij met zijn nominatie. Tijdens de hoorzitting ging het verschillende keren over besluiten die hij als federaal rechter nam, onder andere over rechten van werknemers. Daarom kondigde de Democratische leider Chuck Schumer een paar weken geleden al aan een filibuster in te zetten.

Precedent

Toen de Democraten de meerderheid hadden in de Senaat gebruikten zij de nucleaire optie om federale rechters benoemd te krijgen, maar nooit eerder werd de optie ingezet om een benoeming voor het Hooggerechtshof te doen slagen. Een aantal senatoren, Democraten en Republikeinen, probeerden koste wat kost te voorkomen dat de optie ingezet zou worden. Het werkt volgens hen verdere polarisatie in de hand.

De Democratische senator Chris Coons was er een van. Hij zei tegen NPR: “Ik weet dat velen aan de linkerkant de filibuster een geweldig iets vinden en de oppositie tegen Gorsuch toejuichen. Maar als we naar de toekomst kijken, denk ik dat de Senaat steeds minder de mogelijkheid zal hebben samen te werken, tot overeenstemming te komen, en toekomstige zeer politiek gekleurde rechters te voorkomen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content