De Democratische partij verliest haar meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en ziet die in de Senaat fel slinken. Daardoor zal het de komende jaren voor Obama moeilijker worden om er nieuwe wetten door te krijgen.

Huis van Afgevaardigden

De Republikeinen komen volgens berekeningen van televisiezender CNN uit op 239 van de 435 zetels in het Huis, een winst van 61 zetels. Om over een meerderheid te beschikken volstaan 218 zetels. Andere televisiezenders berichten over gelijkaardige winsten.

Het zou de grootste winst zijn die een oppositiepartij gemaakt heeft sinds 1948, toen de Democraten 75 zetels heroverden.

Senaat

Volgens televisiezender CNN behouden de Democraten wel de nipt controle in de Senaat. Op het spel stonden 37 van de 100 zetels, maar de Republikeinen zouden er niet in slagen de nodige tien extra zetels binnen te halen.

Wel verliezen de Democraten de vroegere Senaatszetel van Obama in Illinois, alsook Pennsylvania, Wisconsin, Arkansas, North Dakota en Indiana aan de Republikeinen.

Opvallend daar zijn de overwinningen van Rand Paul en Marco Rubio in Kentucky en Florida. Beiden behoren tot de oerconservatieve Tea Party-beweging.

Gouverneurs
Ook bij de gouverneursverkiezingen in 37 van de 50 staten leden de Democraten zware verliezen: minstens acht posten moeten ze aan de Republikeinen afstaan.

De staten Iowa, Kansas, Ohio, Oklahoma, Tennessee, Pennsylvania, Michigan, Wyoming, New Mexico en Wisconsin, die door Democraten bestuurd werden, krijgen Republikeinse gouverneurs. De Democraten nemen Californië (Jerry Brown volgt Arnold Schwarzenegger op) en Hawaii over.

"Samenwerken"

Obama beloofde al te zullen samenwerken met de Republikeinen. In telefoongesprekken met de Republikeinen John Boehner en Mitch McConnell beloofde hij "punten van overeenkomst te zullen vinden".

Boehner volgt Nancy Pelosi op als voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, McConnell is de fractieleider van de Republikeinen in de Senaat.

Volgens Boehner hebben de kiezers Obama de boodschap gestuurd dat hij het roer moet omgooien. De Republikein had het over bezuinigen en de overheid afslanken.

De Democratische partij verliest haar meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en ziet die in de Senaat fel slinken. Daardoor zal het de komende jaren voor Obama moeilijker worden om er nieuwe wetten door te krijgen. Huis van Afgevaardigden De Republikeinen komen volgens berekeningen van televisiezender CNN uit op 239 van de 435 zetels in het Huis, een winst van 61 zetels. Om over een meerderheid te beschikken volstaan 218 zetels. Andere televisiezenders berichten over gelijkaardige winsten. Het zou de grootste winst zijn die een oppositiepartij gemaakt heeft sinds 1948, toen de Democraten 75 zetels heroverden. Senaat Volgens televisiezender CNN behouden de Democraten wel de nipt controle in de Senaat. Op het spel stonden 37 van de 100 zetels, maar de Republikeinen zouden er niet in slagen de nodige tien extra zetels binnen te halen. Wel verliezen de Democraten de vroegere Senaatszetel van Obama in Illinois, alsook Pennsylvania, Wisconsin, Arkansas, North Dakota en Indiana aan de Republikeinen. Opvallend daar zijn de overwinningen van Rand Paul en Marco Rubio in Kentucky en Florida. Beiden behoren tot de oerconservatieve Tea Party-beweging. Gouverneurs Ook bij de gouverneursverkiezingen in 37 van de 50 staten leden de Democraten zware verliezen: minstens acht posten moeten ze aan de Republikeinen afstaan. De staten Iowa, Kansas, Ohio, Oklahoma, Tennessee, Pennsylvania, Michigan, Wyoming, New Mexico en Wisconsin, die door Democraten bestuurd werden, krijgen Republikeinse gouverneurs. De Democraten nemen Californië (Jerry Brown volgt Arnold Schwarzenegger op) en Hawaii over."Samenwerken" Obama beloofde al te zullen samenwerken met de Republikeinen. In telefoongesprekken met de Republikeinen John Boehner en Mitch McConnell beloofde hij "punten van overeenkomst te zullen vinden". Boehner volgt Nancy Pelosi op als voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, McConnell is de fractieleider van de Republikeinen in de Senaat. Volgens Boehner hebben de kiezers Obama de boodschap gestuurd dat hij het roer moet omgooien. De Republikein had het over bezuinigen en de overheid afslanken.