Republikeinen nomineren Donald Trump officieel als kandidaat-president

Donald Trump op 16 juli 2020. © AFP

De Republikeinen hebben maandag op hun Conventie zoals verwacht president Donald Trump officieel genomineerd als hun kandidaat bij de presidentsverkiezingen van 3 november.

Trump behaalde een meerderheid onder de afgevaardigden die bij de voorverkiezingen in de onderscheiden staten waren gekozen om te stemmen op de Conventie in Charlotte in de staat North Carolina.

De afgevaardigden uit vijftig staten begonnen één voor één hun steun voor de huidige president uit te spreken. De staat Alabama mocht de spits afbijten. De drempel van 1.276 benodigde stemmen werd kort na de middag (plaatselijke tijd) overschreden. Trump is ondertussen zelf aangekomen op de Conventie.

In een tweet had hij zich druk gemaakt dat zenders MSNBC en CNN die telling niet live hadden uitgezonden. ‘Fake news’, liet de bewoner van het Witte Huis zich weer eens ontvallen. ‘Ziehier waartegen de Republikeinse partij moet vechten’.

Eerder op de dag werd huidig vicepresident Mike Pence ook al genomineerd om zichzelf op te volgen. ‘Amerika heeft nood aan nog eens vier jaar Donald Trump in het Witte Huis’, zei hij in een korte toespraak. ‘Ik heb vorige week vernomen dat de democratie op het spel staat’, aldus Pence, refererend naar de Democratische Conventie. ‘Maar wij weten dat de economie, recht en orde op het spel staan.’

Republicans for Biden

Ook vandaag hebben meerdere Republikeinse politici zich dan weer achter de Democratische presidentskandidaat Joe Biden geschaard. Het campagneteam van de Democraat meldt dat ze, met steun van 27 vroegere Republikeinse Congresleden, de ‘Republicans for Biden’ in het leven geroepen heeft.

Onder de 27 Republicans for Biden is onder meer Jeff Flake, tot begin 2019 senator. Hij was in zijn tijd als senator een van de scherpste critici van Trump in het eigen kamp. Eerder schaarden oud-gouverneur van Ohio John Kasich, oud-Congreslid Susan Molinari en Colin Powell, onder George W. Bush minister van Buitenlandse Zaken, zich achter Biden.

In de nationale peilingen ligt de vroegere adjunct van president Barack Obama voor op Trump. Bidens campagneteam hoopt met de steun van deze Republikeinen de achterban van de vroegere tegenstanders te overtuigen om voor Biden te stemmen. (Belga)

Partner Content