Republikeinen blokkeren Democratisch wetsvoorstel over kieshervorming

© Reuters

De Republikeinen hebben dinsdag de ‘For The People Act’, een belangrijke verkiezingswet van de Democraten geblokkeerd in de Amerikaanse Senaat. Die ingrijpende wet moet het kiesrecht en de overheid hervormen en de toegang tot de stembus garanderen voor iedereen.

De Democratische voorzitter van de Senaat, Chuck Schumer, had de steun van 60 senatoren nodig om het wetsvoorstel in behandeling te nemen. Uiteindelijk eindigde de stemming 50 tegen 50.

Verwacht wordt dat de nederlaag van dinsdag het debat zal doen oplaaien over het wijzigen van de filibusterregels, die beide partijen hebben gebruikt toen ze in de minderheid waren om de behandeling van wetgeving die hen niet beviel te blokkeren. Er is een gewone meerderheid nodig om de regels van de Senaat te veranderen, maar zelfs enkele Democraten staan huiverig tegenover zo’n permanente stap.

Tientallen liberale groeperingen bereiden een laatste poging voor om senatoren onder druk te zetten om de kieswetgeving aan te nemen of de filibusterregel af te schaffen, door middel van televisiespots, telefooncentrales en bijeenkomsten in het hele land.

President Joe Biden heeft de kieshervorming en toegang tot de stembus voor iedereen een topprioriteit genoemd en onlangs vicepresident Kamala Harris aangesteld als verantwoordelijke voor de kwestie.

Partner Content