Dat heeft oppositieleider John Boehner gezegd. President Obama reageerde geërgerd en plant nieuw topoverleg om een situatie te vermijden waarbij de VS niet meer aan haar betalingsverplichtingen zal kunnen doen na 2 augustus.

Boehner, de voorzitter van de Republikeinse meerderheidsfractie in het Huis van Afgevaardigden, vindt dat Obama niet bereid is te doen wat nodig is om de Amerikaanse overheidsfinanciën op orde te krijgen. De republikeinse voorman wil nu proberen tot een akkoord te komen met de Senaat, waarin de Democraten de grootste partij zijn.

Bankroet dreigt

Republikeinen en Democraten moeten voor 2 augustus een vergelijk vinden over de aanpassing van het schuldenplafond van de VS. Wettelijk mag de schuldenberg niet hoger zijn dan 14.290 miljard dollar. Als dat plafond niet wordt opgetrokken, dreigt het bankroet, omdat de VS hun schulden niet langer zouden kunnen betalen.

Obama heeft zich bereid verklaard tot forse bezuinigingen maar wil dat tegelijk belastingvoordelen voor de allerrijksten worden geschrapt. De Republikeinen zijn daar echter virulent tegen. Na weken van koortsachtig onderhandelen leek eerder deze week een compromis binnen handbereik, maar nu lijkt het overleg toch weer muurvast te zitten. Als er tegen 2 augustus geen oplossing op tafel ligt, dreigt een grote economische crisis.

Obama: 'Amerikanen geïrriteerd door onvermogen Congres'

Volgens Obama heeft hij de Republikeinen een 'buitengewoon correct' voorstel gedaan. 'De Amerikanen zijn geïrriteerd door het onvermogen van het Congres om dit op te lossen', klonk het gepikeerd. Obama roept de verantwoordelijken van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden zaterdag samen om een uitweg te zoeken uit de impasse. De president blijft er wel van overtuigd dat de VS een situatie van wanbetaling kan vermijden. (Belga/SD)

Dat heeft oppositieleider John Boehner gezegd. President Obama reageerde geërgerd en plant nieuw topoverleg om een situatie te vermijden waarbij de VS niet meer aan haar betalingsverplichtingen zal kunnen doen na 2 augustus. Boehner, de voorzitter van de Republikeinse meerderheidsfractie in het Huis van Afgevaardigden, vindt dat Obama niet bereid is te doen wat nodig is om de Amerikaanse overheidsfinanciën op orde te krijgen. De republikeinse voorman wil nu proberen tot een akkoord te komen met de Senaat, waarin de Democraten de grootste partij zijn. Bankroet dreigt Republikeinen en Democraten moeten voor 2 augustus een vergelijk vinden over de aanpassing van het schuldenplafond van de VS. Wettelijk mag de schuldenberg niet hoger zijn dan 14.290 miljard dollar. Als dat plafond niet wordt opgetrokken, dreigt het bankroet, omdat de VS hun schulden niet langer zouden kunnen betalen. Obama heeft zich bereid verklaard tot forse bezuinigingen maar wil dat tegelijk belastingvoordelen voor de allerrijksten worden geschrapt. De Republikeinen zijn daar echter virulent tegen. Na weken van koortsachtig onderhandelen leek eerder deze week een compromis binnen handbereik, maar nu lijkt het overleg toch weer muurvast te zitten. Als er tegen 2 augustus geen oplossing op tafel ligt, dreigt een grote economische crisis. Obama: 'Amerikanen geïrriteerd door onvermogen Congres' Volgens Obama heeft hij de Republikeinen een 'buitengewoon correct' voorstel gedaan. 'De Amerikanen zijn geïrriteerd door het onvermogen van het Congres om dit op te lossen', klonk het gepikeerd. Obama roept de verantwoordelijken van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden zaterdag samen om een uitweg te zoeken uit de impasse. De president blijft er wel van overtuigd dat de VS een situatie van wanbetaling kan vermijden. (Belga/SD)