Om 21 uur vrijdagavond was een betoging van zo'n duizend mensen vreedzaam uit mekaar gegaan. Bij het begin hadden een aantal betogers 'politie moordenaars' geroepen, zo stelde een reporter van AFP vast. Ook in Barcelona was er een betoging, en ook die verliep in kalmte. De betogers waren ingegaan op een oproep van een vakbond van straatverkopers die het racisme wilde aanklagen dat verantwoordelijk zou zijn voor de 'moord' op de 35-jarige Senegalese straatverkoper Mame Mbaye Ndiaye.

Donderdagnamiddag was Mbaye Ndiaye op de vlucht geslagen toen de politie op de toeristische Plaza de la Puerta del Sol was opgedaagd tijdens een actie tegen onvergunde verkoop. Hij was naar de wijk van Lavapiés gevlucht, een wijk waar Spanjaarden en migranten samenwonen. Daar zou hij volgens de hulpdiensten na een hartaanval in mekaar gestuikt zijn. Pogingen om hem te reanimeren waren mislukt.

Arrestaties

Vrijdag, na de manifestatie, kwam het tot rellen, toen manifestanten met stenen en flessen gooiden naar een brandweerwagen, omdat ze meenden dat de jongeman het slachtoffer van racistisch geïnspireerd politiegeweld was geworden of in elk geval het slachtoffer was geworden van al te hardvochtig optreden tegen straatverkopers. De politie beantwoordde dat straatgeweld met rubberen kogels. Er werd straatmeubilair in brand gestoken en ook in de portalen van enkele bankfilialen werd brand gesticht. Tien politiemensen raakten gewond. Zes mensen werden opgepakt.

Senegal heeft bij de Spaanse overheid geprotesteerd en eist een onafhankelijk onderzoek.

Om 21 uur vrijdagavond was een betoging van zo'n duizend mensen vreedzaam uit mekaar gegaan. Bij het begin hadden een aantal betogers 'politie moordenaars' geroepen, zo stelde een reporter van AFP vast. Ook in Barcelona was er een betoging, en ook die verliep in kalmte. De betogers waren ingegaan op een oproep van een vakbond van straatverkopers die het racisme wilde aanklagen dat verantwoordelijk zou zijn voor de 'moord' op de 35-jarige Senegalese straatverkoper Mame Mbaye Ndiaye. Donderdagnamiddag was Mbaye Ndiaye op de vlucht geslagen toen de politie op de toeristische Plaza de la Puerta del Sol was opgedaagd tijdens een actie tegen onvergunde verkoop. Hij was naar de wijk van Lavapiés gevlucht, een wijk waar Spanjaarden en migranten samenwonen. Daar zou hij volgens de hulpdiensten na een hartaanval in mekaar gestuikt zijn. Pogingen om hem te reanimeren waren mislukt.Vrijdag, na de manifestatie, kwam het tot rellen, toen manifestanten met stenen en flessen gooiden naar een brandweerwagen, omdat ze meenden dat de jongeman het slachtoffer van racistisch geïnspireerd politiegeweld was geworden of in elk geval het slachtoffer was geworden van al te hardvochtig optreden tegen straatverkopers. De politie beantwoordde dat straatgeweld met rubberen kogels. Er werd straatmeubilair in brand gestoken en ook in de portalen van enkele bankfilialen werd brand gesticht. Tien politiemensen raakten gewond. Zes mensen werden opgepakt. Senegal heeft bij de Spaanse overheid geprotesteerd en eist een onafhankelijk onderzoek.