Rellen in Londen en Parijs bij antiracismebetogingen

Een demonstrant houdt een bordje omhoog terwijl politie de Westminster-brug bewaakt tijdens een demonstratie tegen politiegeweld en racisme, 13 juni 2020. © Reuters

In Londen is het zaterdag tot rellen gekomen manifestanten die aanleunen bij extreemrechts en antiracismedemonstranten. In Parijs kwamen politie en demonstranten in aanvaring met elkaar.

Duizenden betogers legden het verbod op samenscholingen vanwege het coronavirus naast zich neer om naar eigen zeggen monumenten te ‘beschermen’ tegen daden van vandalisme vanwege antiracistische militanten. De demonstranten gooiden met flessen water en blikjes naar de ordediensten, terwijl sommige demonstranten ‘Engeland’ scandeerden.

Hoewel de beweging Black Lives Matter een voor zaterdag in Londen voorziene betoging had afgeblazen, kwamen toch tientallen antiracistische militanten in Hyde Park bijeen om zich naar het stadscentrum te bewegen. De politie heeft hen gevraagd uiteen te gaan, teneinde botsingen met de extreemrechtse militanten te vermijden.

Niettemin kwam het, vooral ter hoogte van het station Waterloo, tussen botsingen tussen beide groepen, aldus Sky News. De Londense ambulancedienst zegt op Twitter vijftien mensen te hebben behandeld.

Er werden meer dan 100 mensen opgepakt. Dat meldt de politiedienst Scotland Yard, aan onder meer de BBC. De Britse premier Boris Johnson heeft het geweld veroordeeld.

Parijs

In Parijs hebben zaterdag duizenden mensen gemanifesteerd tegen racisme en politiegeweld. Volgens de politie waren er 15.000 mensen op de been. Het protest begon vreedzaam, maar het kwam uiteindelijk toch tot botsingen tussen de oproerpolitie en demonstranten. 26 mensen zijn gearresteerd.

Assa Traoré had tot de manifestatie opgeroepen. Zij is de zus van Adama, een jonge zwarte man die bij omstreden omstandigheden om het leven is gekomen bij zijn arrestatie in 2016. Ze vergeleek dat met de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd. ‘Wat gebeurt in de Verenigde Staten, gebeurt ook in Frankrijk’, zei Assa Traoré.

De politie had gewaarschuwd dat de protesten verboden waren, met het oog op de beperkingen vanwege het coronavirus. De agenten hielden de manifestatie niet tegen, maar dwongen de deelnemers om het grote plein Place de la République te blijven.

Uitgerekend zaterdag heeft de Franse Raad van State het verbod op samenscholingen van meer dan tien mensen opgeheven waardoor er weer vrijheid van betoging is.

Onder de 26 arrestanten waren 12 leden van de extreemrechtse groep Generation Identity. Zij lieten op de Place de la République vanaf een gebouw een spandoek zakken met daarop kritiek op ‘anti-wit-racisme’. Daarna verschenen mensen op de balkons van het pand om het doek met scharen en messen te vernielen, onder luid gejuich van de toekijkende menigte.

Hoewel het protest grotendeels vreedzaam verliep, braken na enkele uren schermutselingen uit toen de meeste manifestanten het plein al verlieten. Sommigen gooiden flessen en vuurpijlen naar oproerpolitie. Die reageerde met traangas.

De dood van Floyd raakte ook in Frankrijk een gevoelige snaar. Inwoners, vaak met een migratie-achtergrond, van verarmde buitenwijken hebben vaak een gespannen relatie met de politie. De nabestaanden van Adama Traoré ruziën al jaren met de autoriteiten over de doodsoorzaak.

Demonstranten gingen zaterdag ook de straat op in andere steden zoals Marseille, Montpellier, Nantes en Bordeaux. De aanhoudende protesten vallen slecht bij sommige politiemensen. Die vinden de verwijten aan hun adres onterecht en hebben zelf ook actie gevoerd omdat ze zich onvoldoende gesteund voelen.

Zurich

Ook in verschillende steden in Zwitserland hebben talrijke mensen tegen racisme geprotesteerd. Alleen al in Zürich trokken meer dan 10.000 mensen de straat op, zo heeft de politie bekendgemaakt. Er waren ook protesten in onder meer Luzern en Sankt Gallen.

De politie wees de deelnemers in Zürich er meermaals op af te zien van de protesten. Bijeenkomsten van meer dan 300 personen zijn immers verboden door de coronamaatregelen. Tegelijk zeiden de agenten begrip te hebben voor de beweegredenen van de manifestanten.

De meesten waren gekleed in het zwart. Ze hadden borden bij zich met de bekende teksten als ‘Black Lives Matter’, ‘Racism is a Pandemic Too’ en ‘I Can’t Breathe’.

Het ging er vreedzaam aan toe, maar aan het eind van de middag werd de sfeer toch wat grimmiger. Agenten werden er bekogeld.

Ook in Bern waren duizenden mensen op de been voor een protestactie bij de regerings- en parlementsgebouwen. De actie verliep gemoedelijk.

In Genève, waar eerder deze week 10.000 Zwitsers demonstreerden, bleef het ditmaal stil op straat.

In Lausanne werd met toestemming van de overheid wel actie gevoerd. De organisatie wilde daar aandacht vragen voor de dood van drie zwarte mannen in de afgelopen vier jaar waarbij de politie een kwalijke rol speelde.

Partner Content