De vluchtelingen vertrokken dinsdag vanaf de Libische kust in een sloep met zo'n 105 opvarenden.

Volgens christelijke ooggetuigen ontstond er een religieuze ruzie, "met woede over het christelijk geloof". De politie maakte niet preciezer duidelijk waarover de ruzie volgens deze getuigen ging. Maar het gevolg was dat christenen uit Nigeria en Ghana, "die in de minderheid waren, overboord gegooid werden door een vijftiental mensen", aldus een politiewoorvoerder. Hun lichamen zijn niet teruggevonden maar de politie gaat ervan uit dat ze het niet hebben overleefd.

Dat de getuigen het konden navertellen, hadden ze naar eigen te danken aan het feit dat ze gevochten hadden voor hun leven, een menselijke ketting gevormd hadden en zo mekaar hadden proberen te beschermen. De getuigen waren volgens de politie "in tranen" terwijl ze "met schrijnende details" hun relaas deden. Hun getuigenissen werden als "coherent" omschreven. Ze zouden ook foto's genomen hebben van het dispuut.

De arrestanten zijn van Ivoriaanse, Malinese en Senegalese origine, en werden woensdag, samen met de andere overlevenden, uit de Middellandse Zee gered door het schip Ellensborg. De vijftien zijn in beschuldiging gesteld voor "meervoudige moord gemotiveerd door religieuze haat".

10.000 vluchtelingen

Deze aantijgingen komen in een week van hoge vluchtelingensterfte.

Donderdag pikte de Italiaanse marine 4 overlevenden op van een zinkend rubbervlot waarop 45 passagiers hadden gezeten. Eerder deze week kwamen naar schatting 400 vluchtelingen in zee om het leven toen hun vaartuig kapseisde. Volgens de Italiaanse kustwacht zijn er de voorbije dagen ook 10.000 vluchtelingen gered.

Vorig jaar namen naar schatting 170.000 vluchtelingen of migranten de illegale zeeroute naar Italië.

(Belga/RR)

De vluchtelingen vertrokken dinsdag vanaf de Libische kust in een sloep met zo'n 105 opvarenden. Volgens christelijke ooggetuigen ontstond er een religieuze ruzie, "met woede over het christelijk geloof". De politie maakte niet preciezer duidelijk waarover de ruzie volgens deze getuigen ging. Maar het gevolg was dat christenen uit Nigeria en Ghana, "die in de minderheid waren, overboord gegooid werden door een vijftiental mensen", aldus een politiewoorvoerder. Hun lichamen zijn niet teruggevonden maar de politie gaat ervan uit dat ze het niet hebben overleefd.Dat de getuigen het konden navertellen, hadden ze naar eigen te danken aan het feit dat ze gevochten hadden voor hun leven, een menselijke ketting gevormd hadden en zo mekaar hadden proberen te beschermen. De getuigen waren volgens de politie "in tranen" terwijl ze "met schrijnende details" hun relaas deden. Hun getuigenissen werden als "coherent" omschreven. Ze zouden ook foto's genomen hebben van het dispuut.De arrestanten zijn van Ivoriaanse, Malinese en Senegalese origine, en werden woensdag, samen met de andere overlevenden, uit de Middellandse Zee gered door het schip Ellensborg. De vijftien zijn in beschuldiging gesteld voor "meervoudige moord gemotiveerd door religieuze haat".Deze aantijgingen komen in een week van hoge vluchtelingensterfte. Donderdag pikte de Italiaanse marine 4 overlevenden op van een zinkend rubbervlot waarop 45 passagiers hadden gezeten. Eerder deze week kwamen naar schatting 400 vluchtelingen in zee om het leven toen hun vaartuig kapseisde. Volgens de Italiaanse kustwacht zijn er de voorbije dagen ook 10.000 vluchtelingen gered.Vorig jaar namen naar schatting 170.000 vluchtelingen of migranten de illegale zeeroute naar Italië. (Belga/RR)