Uit een uitgebreide studie van onderzoeksbureau WIN/Gallup, die eerder deze week gepubliceerd werd, blijkt dat twee derde van de wereldbevolking zichzelf religieus noemt, en dat dat aantal nog groter wordt. Een op vijf (22 procent) zegt ongelovig te zijn, 11 procent overtuigd atheïst (lees meer).

Bedreigd

Grayling gelooft niet dat religie aan een heropleving bezig is. 'Ik denk dat we veeleer het volume stevig zien opgevoerd worden door religieuzen, en dat is iets anders,' zo citeert de krant The Independent de auteur die in het Verenigd Koninkrijk tot de stroming van The New Atheism (Nieuw Atheïsme) wordt gerekend.

'Dat kan best een symptoom zijn van het feit dat religie zo hard onder druk staat dat ze doet zoals in de zestiende en zeventiende eeuw, ten tijde van de Reformatie toen het dominante katholicisme heel hevig werd in het verval. Het was die doodsstrijd die leidde tot verschrikkelijke oorlogen.'

Een andere factor kan volgens hem de groeiende kloof tussen religieuze en seculiere levensstijlen zijn. Grayling: 'De irritatie en frustratie wordt mogelijk gevoed door de globalisering en het feit dat de islamitische delen van de wereld zich onder druk gezet voelen en bedreigd door wat zij de slechte moraal van het Westen noemen.'

Boeken

Grayling (66) is auteur van een dertigtal filosofische boeken en oprichter van het onafhankelijke New College of the Humanities in Londen. Vorig jaar was hij voorzitter van de jury van de prestigieuze Man Booker Prize. (KVDA)

Gelijkaardige uitspraken doet de jonge Gentse filosoof Maarten Boudry deze week in Knack. 'De huidige radicalisering is volgens mij de stuiptrekking van een religie die op de terugweg is. Maar een stervend paard kan nog wild om zich heen schoppen', zegt hij in een uitgebreid interview. Lees gratis een uittreksel.

Knack-abonnees kunnen het artikel integraal online lezen.

Neem nu een supervoordelig abonnement.

Uit een uitgebreide studie van onderzoeksbureau WIN/Gallup, die eerder deze week gepubliceerd werd, blijkt dat twee derde van de wereldbevolking zichzelf religieus noemt, en dat dat aantal nog groter wordt. Een op vijf (22 procent) zegt ongelovig te zijn, 11 procent overtuigd atheïst (lees meer).Grayling gelooft niet dat religie aan een heropleving bezig is. 'Ik denk dat we veeleer het volume stevig zien opgevoerd worden door religieuzen, en dat is iets anders,' zo citeert de krant The Independent de auteur die in het Verenigd Koninkrijk tot de stroming van The New Atheism (Nieuw Atheïsme) wordt gerekend.'Dat kan best een symptoom zijn van het feit dat religie zo hard onder druk staat dat ze doet zoals in de zestiende en zeventiende eeuw, ten tijde van de Reformatie toen het dominante katholicisme heel hevig werd in het verval. Het was die doodsstrijd die leidde tot verschrikkelijke oorlogen.'Een andere factor kan volgens hem de groeiende kloof tussen religieuze en seculiere levensstijlen zijn. Grayling: 'De irritatie en frustratie wordt mogelijk gevoed door de globalisering en het feit dat de islamitische delen van de wereld zich onder druk gezet voelen en bedreigd door wat zij de slechte moraal van het Westen noemen.' Grayling (66) is auteur van een dertigtal filosofische boeken en oprichter van het onafhankelijke New College of the Humanities in Londen. Vorig jaar was hij voorzitter van de jury van de prestigieuze Man Booker Prize. (KVDA)