Rel rond Britse moslimfamilie die VS niet mag inreizen

Mohammad Tariq Mahmood, een van de geweerde passagiers, in een tv-uitzending © /
Rudi Rotthier

Het begon met een bericht over een Londense familie van 11 moslims die, hoewel hun papieren officieel in orde waren, op het laatste nippertje niet tot het vliegtuig toegelaten werden dat hen naar Los Angeles en Disneyland zou brengen. En zij zijn niet de enige Britse moslims die de voorbije weken uit vluchten naar de VS geweerd werden.

De zaak van de 11 werd publiek gemaakt door hun parlementslid, Stella Creasy, in een brief aan premier David Cameron en dateert van 15 december. De 11, 2 broers met hun echtgenotes en in totaal 7 kinderen, tussen 8 en 19 jaar oud, werden op de luchthaven van Gatwick tegenhouden net voor ze in het vliegtuig naar Los Angeles zouden stappen. Ze zouden onder meer Disneyland en de Grand Canyon bezoeken. Eerste minister Cameron heeft een onderzoek beloofd.

De elf hadden de nodige papieren onder het Visa Waiver Program (het systeem waarbij je online verneemt dat je zonder visum de VS in mag). Ze hadden voor het equivalent van 13.000 euro aan vliegtuigtickets betaald. Ze waren zonder problemen ingecheckt, en stonden aan te schuiven om in te stappen toen ze, blijkbaar op aangeven van het Amerikaans ministerie van Binnenlandse Veiligheid, uit de rij gehaald werden.

Ze moesten hun taksvrije aankopen achterlaten, en kregen van de luchtvaartmaatschappij, Norwegian Airlines, te horen dat ze hun tickets niet terugbetaald zouden krijgen. De Amerikaanse veiligheidsdiensten gaven geen reden waarom de passagiers werden geweigerd (ze werden niet alle elf geweigerd). De enige VS-uitleg, op vraag van de Britse pers, was: “De religie of geloofsovertuiging van individuele reizigers vormen geen bepalende factoren voor hun toelating tot de VS”.

‘Vernederd’

Volgens The Daily Telegraph zijn de voorbije dagen zowat 20 Britse moslims op het laatste moment uit een vliegtuig naar de VS gehouden.

Parlementslid Stella Creasy (Labour) schreef in The Guardian dat de 11 ook in haar kiesdistrict “niet het enige geval” vormden van moslims die heel laat te horen kregen dat ze niet mochten vertrekken: “De wijdverspreide veroordeling van Donald Trumps oproep om geen moslims in de VS binnen te laten, staat in contrast met wat in de praktijk gebeurt”.

CAIR, de grootste vereniging voor moslimrechten in de VS, zat op dezelfde lijn: CAIR vroeg zich af of Trumps voorstel “informeel” al werd toegepast.

Een van de geweerde broers, Mohammad Tariq Mahmood, eigenaar van een fitnesscentrum, legde een verband met de recente aanslagen: “Dit is omwille van de aanvallen op Amerika – ze denken dat elke moslim een bedreiging vormt”. Hij noemde zich “gefrustreerd, kwaad en vernederd. We zijn een normale familie, normale mensen, die belastingen betalen”. “Mijn dochter vroeg: is het omdat we moslims zijn?” aldus Mahmoords echtgenote, die tijdens tv-interviews, onder meer op CNN, niet in beeld kwam maar wel gehoord werd. “Ik vroeg haar: waarom denk je dat? Het was omdat we de enige moslims waren in de rij wachtenden”.

De familie toonde in tv-interviews de tekeningen van Mickey Mouse die de kinderen hadden gemaakt ter voorbereiding van hun reis. De kinderen, zei Mahmood, hadden maanden naar de reis uitgekeken, en waren er het hart van in dat ze niet konden vertrekken. Hij wil tenminste de terugbetaling van de ticketkosten, maar nog liever de mogelijkheid om toch te vertrekken.

Wantrouwen

Omdat er geen officiële reden is opgegeven voor de weigering, wordt uitvoerig gespeculeerd. Speelde de dubbele nationaliteit van enkele familieleden (Pakistaans-Brits) een rol? Een van de kinderen wordt geassocieerd met een verdachte Facebookpagina waarop Al-Qaeda vermeld staat – maar de familie ontkent een verband tussen de pagina en het kind, er zou een naamsverwarring geweest zijn. Een derde broer, die de elf zou ontvangen in Californië, leeft in San Bernardino, en ging er naar de moskee die ook door Syed Farook werd bezocht. Farook en zijn echtgenote Tashfeen Malik schoten begin december in San Bernardino 14 mensen dood. De broer zegt dat hij Farook zelfs niet van gezicht niet kende.

Is er in Groot-Brittannië vooral verontwaardiging over de laattijdige ingreep die de reis van de 11 onmogelijk maakte, met een sterk vermoeden van religieuze discrimatie, dan weegt in de VS bij velen wantrouwen door over het visumsysteem en het Visa Waiver Program. Na de aanslag in San Bernardino was er kritiek op de toekenning van een verloofdenvisum aan Tashfeen Malik, hoewel ze voor haar verloving al pro-jihadistische geluiden had laten horen. Het Amerikaans parlement en ook het Witte Huis hebben al laten weten dat het visumsysteem en ook het Visa Waiver Program herbekeken en verstrengd zullen worden, met name ten opzichte van Europa.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content