Rel over gesneuvelde soldaten: Trump ontkent uitspraken over ‘sukkels’ en ‘losers’

President Donald Trump © Belga Image

De Amerikaanse president Donald Trump ligt onder vuur omdat hij, volgens het tijdschrift The Atlantic, gesneuvelde soldaten ‘sukkels’ en ‘losers’ zou hebben genoemd. Trump zelf spreekt dat tegen.

Het artikel van The Atlantic verscheen woensdag. Trump zou de uitspraken in 2018 hebben gedaan tijdens een reis naar Frankrijk. Hij had daar naar het Aisne-Marne American Cemetery and Memorial in Belleau nabij Parijs moeten gaan, waar Amerikanen liggen begraven die zijn gesneuveld tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Dat bezoek ging uiteindelijk niet door, volgens het tijdschrift omdat de president vreesde dat de regen zijn haar zou ruïneren en omdat hij het bezoek niet belangrijk vond. Hij zou zich ook laatdunkend over de gesneuvelden hebben uitgelaten.

The Atlantic verwijst naar vier bronnen ‘met kennis uit eerste hand van de discussie die ochtend’. Trump zou gezegd hebben: ‘Waarom zou ik naar die begraafplaats gaan? Het ligt vol met losers.’

In een ander gesprek tijdens dezelfde reis, verwees hij naar verluidt naar meer dan 1800 mariniers die er sneuvelden als ‘sukkels’.

Nog volgens hetzelfde artikel zou Trump geen inlevingsvermogen getoond hebben tijdens een bezoek aan de nationale militaire begraafplaats Arlington.

Rel

Tegenstanders van de president grijpen het artikel aan om hem af te schilderen als iemand die niet is begaan met militairen.

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden noemde de uitspraken walgelijk en on-Amerikaans. Biden zei dat zijn overleden zoon, die voor de strijdkrachten in Irak zat, geen sukkel was. ‘En het bevestigt wat de meesten onder ons geloven: dat Donald Trump niet geschikt is voor de job van president en om opperbevelhebber van het leger te zijn.’

De kwestie ligt extra gevoelig omdat Trump zich opwerpt als een president die onverdeeld achter het leger staat.

Ontkend

Het Witte Huis doet dan ook verwoede pogingen om de geest weer in de fles te krijgen. Een hoge functionaris zei aan The Washington Post dat snel wordt opgetreden om te voorkomen dat de rel ‘een grote kwestie wordt’ in de aanloop naar de verkiezingen in november.

Meerdere topfunctionarissen verklaarden dat ze zich niet herkennen in het kritische artikel. Naaste medewerkers van Trump zeggen dat de president heeft laten zien dat het welzijn van militairen wel degelijk belangrijk voor hem is.

De woordvoerster van het Witte Huis noemde het artikel van The Atlantic bovendien ‘propaganda’ waarin ‘vier laffe anonieme bronnen die waarschijnlijk niet eens bestaan’ worden opgevoerd.

Ook Trump houdt vol dat het bericht niet klopt. ‘Het is een hoax’, reageerde hij. ‘Net als Rusland, Rusland, Rusland.’

https://twitter.com/SarahHuckabee/status/1301702679790485506Sarah Huckabee Sandershttps://twitter.com/SarahHuckabee

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

550rich3153600000Twitterhttps://twitter.com1.0

Het Amerikaanse nieuwsagentschap AP zegt veel van de commentaren in The Atlantic onafhankelijk te hebben bevestigd.

De zender Fox News verkreeg bevestiging over delen van het verhaal dat in The Atlantic staat. Dat hij de begraafplaats niet zou hebben bezocht omdat hij de gesneuvelden er ‘losers’ vindt, wordt door bronnen van de zender dan weer tegengesproken. Ook dat hij vreesde dat de regen zijn haar zou ruïneren, wordt ontkend. De bronnen verwerpen echter enkel de claim over de begraafplaats en niet andere verslagen waarin Trump soldaten zou hebben beledigd, aldus Fox News.

Partner Content