Uit voorlopige eindresultaten blijkt dat de regerende coalitie van sociaaldemocraten en conservatieven nipt de Oostenrijkse parlementsverkiezingen heeft gewonnen. Dat bericht de Oostenrijkse krant Der Standard. De rechts-populistische FPÖ wordt met 21,4 procent de derde partij.

De sociaaldemocratische SPÖ van zetelend bondskanselier Werner Faymann heeft in Oostenrijk de parlementsverkiezingen gewonnen met een score van 27,1 procent. Zijn conservatieve coalitiepartner ÖVP haalde een resultaat van 23,8 procent. Voor beide regeringspartijen betekent dat een verlies van 2,2 procent in vergelijking met de vorige verkiezingen.

Hoewel de partijen daarmee hun slechtste score hebben behaald sinds de Tweede Wereldoorlog, kunnen ze in principe de huidige rood-zwarte coalitie verderzetten. Maar vicekanselier Michael Spindelegger (ÖVP) liet intussen verstaan dat hij de slechte resultaten ziet als een 'signaal' dat de politiek niet zomaar naast zich kan neerleggen.

Winnaars

De grootste stijger bij de parlementsverkiezingen is de rechts-populistische FPÖ van Heinz-Christian Strache. De FPÖ doet het bijna 4 procent beter dan bij de vorige verkiezingen en wordt met 21,4 procent de derde partij van Oostenrijk. In de deelstaat Stiermarken wordt de partij met 25 procent zelfs de grootste partij. Daarnaast doen ook de groenen het met 11,5 procent beter dan in 2008.

Er komen gelijk ook twee nieuwe partijen binnen in de Nationale Raad. Zowel het eurosceptische Team Stronach van miljardair Frank Stronach als de nieuwe liberale partij Neon haalt de kiesdrempel van 4 procent. De rechts-liberale BZÖ, een gematigde afsplitsing van de FPÖ, verliest dan weer al zijn zetels in het parlement. (YD)

Uit voorlopige eindresultaten blijkt dat de regerende coalitie van sociaaldemocraten en conservatieven nipt de Oostenrijkse parlementsverkiezingen heeft gewonnen. Dat bericht de Oostenrijkse krant Der Standard. De rechts-populistische FPÖ wordt met 21,4 procent de derde partij.De sociaaldemocratische SPÖ van zetelend bondskanselier Werner Faymann heeft in Oostenrijk de parlementsverkiezingen gewonnen met een score van 27,1 procent. Zijn conservatieve coalitiepartner ÖVP haalde een resultaat van 23,8 procent. Voor beide regeringspartijen betekent dat een verlies van 2,2 procent in vergelijking met de vorige verkiezingen.Hoewel de partijen daarmee hun slechtste score hebben behaald sinds de Tweede Wereldoorlog, kunnen ze in principe de huidige rood-zwarte coalitie verderzetten. Maar vicekanselier Michael Spindelegger (ÖVP) liet intussen verstaan dat hij de slechte resultaten ziet als een 'signaal' dat de politiek niet zomaar naast zich kan neerleggen.WinnaarsDe grootste stijger bij de parlementsverkiezingen is de rechts-populistische FPÖ van Heinz-Christian Strache. De FPÖ doet het bijna 4 procent beter dan bij de vorige verkiezingen en wordt met 21,4 procent de derde partij van Oostenrijk. In de deelstaat Stiermarken wordt de partij met 25 procent zelfs de grootste partij. Daarnaast doen ook de groenen het met 11,5 procent beter dan in 2008.Er komen gelijk ook twee nieuwe partijen binnen in de Nationale Raad. Zowel het eurosceptische Team Stronach van miljardair Frank Stronach als de nieuwe liberale partij Neon haalt de kiesdrempel van 4 procent. De rechts-liberale BZÖ, een gematigde afsplitsing van de FPÖ, verliest dan weer al zijn zetels in het parlement. (YD)