De deelnemers aan de internationale top over nucleaire veiligheid in Washington hebben dinsdag een reeks afspraken met elkaar gemaakt om de risico's van bijvoorbeeld atoomterrorisme te bestrijden. Dat blijkt uit een gezamenlijke verklaring die is uitgelekt.

De regeringsleiders van de 47 deelnemende landen hebben volgens het document onder meer afgesproken dat er binnen vier jaar een einde moet komen aan de onduidelijkheid over waar bepaalde nucleaire materialen zich bevinden, aldus het Nederlandse persagentschap ANP.

Die materialen kunnen levensgevaarlijk zijn als ze in handen vallen van terroristen. In 2014 moeten er op een aantal strengbeveiligde locaties liggen opgeslagen.

Samenwerking

Ook willen de landen meer gaan samenwerken bij het bestrijden van illegale handel in nucleair materiaal.

Het Internationaal Atoomagentschap (IAEA), de atoomwaakhond van de Verenigde Naties, blijft het belangrijkste orgaan wat betreft de controle op zaken die te maken hebben met kernenergie en atoomwapens.

Tegelijkertijd benadrukken de ondertekenaars van de verklaring dat de veiligheidsmaatregelen niet mogen leiden tot het inperken van het recht van landen om nucleaire programma's op te zetten voor de ontwikkeling van bijvoorbeeld kernenergiecentrales.

De deelnemers aan de internationale top over nucleaire veiligheid in Washington hebben dinsdag een reeks afspraken met elkaar gemaakt om de risico's van bijvoorbeeld atoomterrorisme te bestrijden. Dat blijkt uit een gezamenlijke verklaring die is uitgelekt.De regeringsleiders van de 47 deelnemende landen hebben volgens het document onder meer afgesproken dat er binnen vier jaar een einde moet komen aan de onduidelijkheid over waar bepaalde nucleaire materialen zich bevinden, aldus het Nederlandse persagentschap ANP. Die materialen kunnen levensgevaarlijk zijn als ze in handen vallen van terroristen. In 2014 moeten er op een aantal strengbeveiligde locaties liggen opgeslagen. SamenwerkingOok willen de landen meer gaan samenwerken bij het bestrijden van illegale handel in nucleair materiaal. Het Internationaal Atoomagentschap (IAEA), de atoomwaakhond van de Verenigde Naties, blijft het belangrijkste orgaan wat betreft de controle op zaken die te maken hebben met kernenergie en atoomwapens. Tegelijkertijd benadrukken de ondertekenaars van de verklaring dat de veiligheidsmaatregelen niet mogen leiden tot het inperken van het recht van landen om nucleaire programma's op te zetten voor de ontwikkeling van bijvoorbeeld kernenergiecentrales.