De leiders van de eurolanden zullen er bespreken hoe ze de crisis kunnen bezweren en hoe ze "het probleem-Griekenland" verder zullen aanpakken. Dat laat Europees president Herman Van Rompuy vrijdagavond weten.

Het bijeenroepen van zo'n eurozonetop is al enkele dagen voorwerp van discussie. Eerder deze week werd op vandaag gemikt, vandaag/vrijdag was dan het gerucht dat dit volgende week vrijdag zou zijn.

Duitsland wou niet te hard van stapel lopen voor het bijeenroepen van zo'n top. De Duitse bondskanselier Merkel wou dat er eerst achter de schermen een oplossing uitgewerkt zou worden voor ze met haar collega's rond de tafel wou zitten. Binnen de eurozone is er immers discussie over het tweede hulppakket voor Griekenland. Onder meer Duitsland staat er op dat banken en verzekeraars aan dat tweede pakket moeten bijdragen.

Dat er nu toch een top komt, lijkt er op te wijzen dat de neuzen stilaan in dezelfde richting wijzen. Komende donderdagmiddag, op de Belgische nationale feestdag, komen de eurolanden samen om 12 uur in Brussel. Op de agenda staat "de financiële stabiliteit van de euro" en "de toekomstige financiering van het Griekse hulpprogramma", zegt Van Rompuy. Hij heeft de ministers van Financiën gevraagd om onderling de top voor te bereiden. (Belga/TE)

De leiders van de eurolanden zullen er bespreken hoe ze de crisis kunnen bezweren en hoe ze "het probleem-Griekenland" verder zullen aanpakken. Dat laat Europees president Herman Van Rompuy vrijdagavond weten. Het bijeenroepen van zo'n eurozonetop is al enkele dagen voorwerp van discussie. Eerder deze week werd op vandaag gemikt, vandaag/vrijdag was dan het gerucht dat dit volgende week vrijdag zou zijn. Duitsland wou niet te hard van stapel lopen voor het bijeenroepen van zo'n top. De Duitse bondskanselier Merkel wou dat er eerst achter de schermen een oplossing uitgewerkt zou worden voor ze met haar collega's rond de tafel wou zitten. Binnen de eurozone is er immers discussie over het tweede hulppakket voor Griekenland. Onder meer Duitsland staat er op dat banken en verzekeraars aan dat tweede pakket moeten bijdragen. Dat er nu toch een top komt, lijkt er op te wijzen dat de neuzen stilaan in dezelfde richting wijzen. Komende donderdagmiddag, op de Belgische nationale feestdag, komen de eurolanden samen om 12 uur in Brussel. Op de agenda staat "de financiële stabiliteit van de euro" en "de toekomstige financiering van het Griekse hulpprogramma", zegt Van Rompuy. Hij heeft de ministers van Financiën gevraagd om onderling de top voor te bereiden. (Belga/TE)