Regering van Netanyahu wankelt alweer

Benjamin Netanyahu © AFP

Nadat de regering eerder al onder zware druk stond nadat premier Netanyahu van corruptie werd beschuldigd, dreigt nu een crisis over dienstplicht voor streng religieuze mannen.

In de huidige wetgeving moeten mannen in Israël bijna drie jaar onder de wapens, vrouwen twee jaar. Stichter van de staat Israël David Ben-Goerion had in 1948 ermee ingestemd een uitzondering te maken voor de zogenaamde theologiestudenten. Destijds trof die maatregel amper enkele honderden jongelui, maar momenteel is zowat tien procent van de negen miljoen Israëli’s ultra-orthodox.

Keerpunt was het jaar 2014, toen ook de dienstplicht voor strengreligieuze joden werd ingevoerd. Veel van die hervormingen zijn inmiddels afgezwakt of teruggedraaid. Ultra-orthodoxe rabbijnen verkondigen het standpunt dat hun aanhangers de staat Israël verdedigen ‘met hun studies en gebeden’. De hoogste rechtbank in Israël besliste in september vorig jaar dat het vrijstellen van de theologiestudenten discriminerend is.

De regeringspartijen ter rechterzijde van de Likoedpartij van premier Benjamin Netanyahu willen nu dat dit vonnis met een nieuw wetsontwerp wordt ontweken. Zij willen de begroting voor fiscaal jaar 2019 enkel goedkeuren indien zulke wet minstens in eerste lezing wordt goedgekeurd. Maar de partij van defensieminister Avigdor Lieberman, Yisrael Beiteinu, dreigt de stekker uit haar regeringsdeelname te trekken in het geval de wet goedgekeurd wordt.

De huidige regering, een coalitie van rechts, uiterst rechts en joods-fundamentalisten, beschikt over een meerderheid van 66 zitjes van de 120 in de Knessset. Bij de parlementsverkiezingen van 2015 was Netanyahu’s Likoedpartij als de sterkste uit de bus gekomen. De volgende stembusgang is gepland voor november 2019.

Partner Content