Het Amerikaanse ministerie van Justitie stuurde een brief naar verslaggevers Ellen Nakashima en Greg Miller, evenals voormalig verslaggever Adam Entous, waarin stond dat het hun persoonlijke en zakelijke vaste en mobiele telefoongegevens had ontvangen 'voor de periode 15 april 2017 tot en met 31 juli 2017' meldt de Washington Post.

De krant is 'zeer verontrust door dit gebruik van overheidsmacht om toegang te krijgen tot de communicatie van journalisten', zei hoofdredacteur Cameron Barr.

'Het ministerie van Justitie moet onmiddellijk een onderzoek voeren naar deze inmenging in de activiteiten van verslaggevers, die worden beschermd door het Eerste Amendement' van de Amerikaanse grondwet, zei hij.

De burgerrechtenorganisatie American Civil Liberties Union (ACLU) zei dat het ministerie van Justitie de verslaggevers 'bespioneerd' had 'op basis van een opwelling van een regering'.

'Dit had nooit mogen gebeuren,' tweette de ACLU. 'Als de regering journalisten en hun bronnen bespioneert, brengt dat de persvrijheid in gevaar.'

Het ministerie van Justitie zei dat het de "standaardprocedures" met betrekking tot het verzoek heeft gevolgd, citeert de krant een woordvoerder van het minsterie.

In de brieven aan de verslaggevers werd niet verduidelijkt waarom de gegevens in beslag waren genomen.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie stuurde een brief naar verslaggevers Ellen Nakashima en Greg Miller, evenals voormalig verslaggever Adam Entous, waarin stond dat het hun persoonlijke en zakelijke vaste en mobiele telefoongegevens had ontvangen 'voor de periode 15 april 2017 tot en met 31 juli 2017' meldt de Washington Post. De krant is 'zeer verontrust door dit gebruik van overheidsmacht om toegang te krijgen tot de communicatie van journalisten', zei hoofdredacteur Cameron Barr. 'Het ministerie van Justitie moet onmiddellijk een onderzoek voeren naar deze inmenging in de activiteiten van verslaggevers, die worden beschermd door het Eerste Amendement' van de Amerikaanse grondwet, zei hij. De burgerrechtenorganisatie American Civil Liberties Union (ACLU) zei dat het ministerie van Justitie de verslaggevers 'bespioneerd' had 'op basis van een opwelling van een regering'. 'Dit had nooit mogen gebeuren,' tweette de ACLU. 'Als de regering journalisten en hun bronnen bespioneert, brengt dat de persvrijheid in gevaar.' Het ministerie van Justitie zei dat het de "standaardprocedures" met betrekking tot het verzoek heeft gevolgd, citeert de krant een woordvoerder van het minsterie. In de brieven aan de verslaggevers werd niet verduidelijkt waarom de gegevens in beslag waren genomen.