Regering-Trump ontslaat hiv/aids-adviesraad

In het Indische Kolkata wordt een campagne op poten gezet op de vooravond van Wereldaidsdag, 30 november 2017. © REUTERS

De regering van VS-president Donald Trump heeft de presidentiële adviesraad over hiv/aids (PACHA) ontbonden. Dat berichten media uit de Verenigde Staten vrijdag.

Zes leden van de raad namen in juni al ontslag uit protest tegen het gezondheidsbeleid van de regering. De overblijvende tien leden zijn nu ontslagen, schrijft de Washington Post. De ontslagen gaan onmiddellijk in, bericht de krant, die epidemioloog Patrick Sullivan citeert.

President Barack Obama stelde Sullivan voor vier jaar aan in mei 2016. PACHA, dat opgericht werd in 1995, adviseert de overheid over beleid rond hiv en aids, en over onderzoek naar behandelingen en preventie.

‘De regering-Trump heeft geen strategie om de huidige hiv/aids-epidemie aan te pakken. Ze vraagt geen enkele input van experts om hiv-beleid te formuleren’, zegt Scott Schoettes, een advocaat van holebi-organisatie Lambda Legal, die afgelopen zomer ontslag nam, in de Washington Post.

De regering wil de adviesraad hervormen om er haar eigen mensen te benoemen, schrijven verschillende media.

Partner Content