De federale overheid zegt dat het haar exclusieve bevoegdheid is om een immigratiebeleid te voeren.

Maar volgens politici in Arizona vormde net het gebrek aan een federaal beleid de aanzet om het heft in eigen hand te nemen.

Oppakken

De wet, die normaal op 29 juli in voege treedt, bepaalt dat lokale agenten het recht hebben om immigranten naar hun papieren te vragen, ook bij reguliere verkeerscontroles. Personen die illegaal in Arizona zijn kunnen dan worden opgepakt als ze niet de juiste papieren op zak hebben.

In Europa is zoiets weinig opzienbarend, maar in de VS is de maatregel controversieel. Critici vrezen dat het aanzet tot radicale controles. Burgerrechtenbewegingen hopen dat de rechtszaak andere staten zal afschrikken om strengere immigratiewetten te stemmen.

Voorstander

Uit rondvragen blijkt wel dat een meerderheid van de Amerikanen - zo'n 60 procent - voorstander is van maatregelen om de illegale immigratie in te dijken.

Arizona grenst aan Mexico en kampt net als de staten Texas, New Mexico en Californië met veel illegale immigratie vanuit dat land. In Arizona leven naar schatting 460.000 illegalen.

De federale overheid zegt dat het haar exclusieve bevoegdheid is om een immigratiebeleid te voeren. Maar volgens politici in Arizona vormde net het gebrek aan een federaal beleid de aanzet om het heft in eigen hand te nemen. Oppakken De wet, die normaal op 29 juli in voege treedt, bepaalt dat lokale agenten het recht hebben om immigranten naar hun papieren te vragen, ook bij reguliere verkeerscontroles. Personen die illegaal in Arizona zijn kunnen dan worden opgepakt als ze niet de juiste papieren op zak hebben. In Europa is zoiets weinig opzienbarend, maar in de VS is de maatregel controversieel. Critici vrezen dat het aanzet tot radicale controles. Burgerrechtenbewegingen hopen dat de rechtszaak andere staten zal afschrikken om strengere immigratiewetten te stemmen. Voorstander Uit rondvragen blijkt wel dat een meerderheid van de Amerikanen - zo'n 60 procent - voorstander is van maatregelen om de illegale immigratie in te dijken. Arizona grenst aan Mexico en kampt net als de staten Texas, New Mexico en Californië met veel illegale immigratie vanuit dat land. In Arizona leven naar schatting 460.000 illegalen.