De conservatieve CDU en haar Beierse zusterpartij CSU willen zogenaamde transitcentra optrekken aan drie grensovergangen met Oostenrijk. Vanuit die centra zouden asielzoekers die al geregistreerd zijn in een andere EU-lidstaat teruggestuurd moeten worden. Met het plan kon bondskanselier Angela Merkel, alvast tijdelijk, de angel halen uit haar conflict met CSU-minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer, die een harder migratiebeleid wil.

Maar dat plan stuit op protest bij de andere kant van de regering. De Duitse sociaaldemocraten stappen uit de regering als Angela Merkel doorzet met haar plan om gesloten migrantencentra te openen aan de grens met Oostenrijk. Dat hebben verscheidene tenoren van de SPD woensdag duidelijk gemaakt na een vergadering van de parlementaire fractie in Berlijn.

'Met ons komen er geen gesloten centra', zo verklaarde partijvoorzitster Andrea Nahles na de vergadering. Ook algemeen secretaris Lars Klingbeil was duidelijk op de openbare zender ZDF. 'Massakampen waar vluchtelingen wekenlang vastgehouden worden, zullen er niet komen met de SPD' in de regering.

Donderdag staat nieuw overleg binnen de regering op de agenda om de details van het plan verder uit te klaren. De SPD is sinds 2013 een coalitiepartner van Merkel in de Duitse regering. Na de verkiezingen van 2017 en maandenlange onderhandelingen stapten de sociaaldemocraten opnieuw in een regering met CDU en CSU.

De conservatieve CDU en haar Beierse zusterpartij CSU willen zogenaamde transitcentra optrekken aan drie grensovergangen met Oostenrijk. Vanuit die centra zouden asielzoekers die al geregistreerd zijn in een andere EU-lidstaat teruggestuurd moeten worden. Met het plan kon bondskanselier Angela Merkel, alvast tijdelijk, de angel halen uit haar conflict met CSU-minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer, die een harder migratiebeleid wil. Maar dat plan stuit op protest bij de andere kant van de regering. De Duitse sociaaldemocraten stappen uit de regering als Angela Merkel doorzet met haar plan om gesloten migrantencentra te openen aan de grens met Oostenrijk. Dat hebben verscheidene tenoren van de SPD woensdag duidelijk gemaakt na een vergadering van de parlementaire fractie in Berlijn. 'Met ons komen er geen gesloten centra', zo verklaarde partijvoorzitster Andrea Nahles na de vergadering. Ook algemeen secretaris Lars Klingbeil was duidelijk op de openbare zender ZDF. 'Massakampen waar vluchtelingen wekenlang vastgehouden worden, zullen er niet komen met de SPD' in de regering.Donderdag staat nieuw overleg binnen de regering op de agenda om de details van het plan verder uit te klaren. De SPD is sinds 2013 een coalitiepartner van Merkel in de Duitse regering. Na de verkiezingen van 2017 en maandenlange onderhandelingen stapten de sociaaldemocraten opnieuw in een regering met CDU en CSU.