Het Ierse referendum vorige week vrijdag, waarbij ruim zes op de tien Ieren zich positief uitspraken over een grondwetswijziging, blaast het debat over het homohuwelijk in Duitsland nieuw leven in. De regering van bondskanselier Angela Merkel moet vandaag de koppen bij elkaar steken over een wetsontwerp dat het 'geregistreerd partnerschap' wil uitbreiden. Dat verschilt erg van het heteroseksuele huwelijkscontract.

Het thema zorgt voor spanningen in de regeringscoalitie van de christendemocratische CDU/CSU en de sociaaldemocraten van de SPD. Voor de conservatieve christendemocraten is het onbespreekbaar om verder te gaan dan wat in het regeerakkoord van 2013 werd vastgelegd.

Angela Merkel, Reuters
Angela Merkel © Reuters

'Volledige gelijkheid jammer genoeg moeilijk'

Daarin worden enkel de meest in het oog springende discriminaties voor homokoppels weggewerkt, zonder ook maar één keer het woord 'huwelijk' te vermelden. Minister van Justitie Heiko Maas (SPD) doet weinig moeite om zijn spijt hierover te verbergen. 'Een volledige gelijkheid zal jammer genoeg moeilijk te verwezenlijken zijn', zei hij daarover.

Bondskanselier Merkel is tegen een uitbreiding van het huwelijk voor homo's gekant. Twee jaar geleden al huiverde ze van het plan om een wetsontwerp in te dienen dat het homohuwelijk of het adoptierecht voor homo's zou bepleiten. Peter Tauber, secretaris-generaal van de CDU, zei onlangs dat zijn partij het Ierse resultaat zou 'onderzoeken en bespreken'.

Heiko Maas, Reuters
Heiko Maas © Reuters

Geen adoptierecht voor homo's

Als de uitbreiding van het 'geregistreerd partnerschap' - vergelijkbaar met het Belgische samenlevingscontract - voor mensen van hetzelfde geslacht er komt, zal dat geen revolutie betekenen. Het wetsontwerp zou slechts een twintigtal van de ruim 150 verschillen met het huwelijkscontract wegwerken. Het door de holebigemeenschap gewenste adoptierecht zit daar bijvoorbeeld niet bij.

Het regeerakkoord van de regering-Merkel III voorziet om de wetgeving snel in overeenstemming te brengen met het arrest van het grondwettelijk hof in Karlsruhe. Zonder verdere uitleg had die geoordeeld dat de beperkingen die homoseksuelen opgelegd worden niet relevant zijn.

(NC)

Het Ierse referendum vorige week vrijdag, waarbij ruim zes op de tien Ieren zich positief uitspraken over een grondwetswijziging, blaast het debat over het homohuwelijk in Duitsland nieuw leven in. De regering van bondskanselier Angela Merkel moet vandaag de koppen bij elkaar steken over een wetsontwerp dat het 'geregistreerd partnerschap' wil uitbreiden. Dat verschilt erg van het heteroseksuele huwelijkscontract.Het thema zorgt voor spanningen in de regeringscoalitie van de christendemocratische CDU/CSU en de sociaaldemocraten van de SPD. Voor de conservatieve christendemocraten is het onbespreekbaar om verder te gaan dan wat in het regeerakkoord van 2013 werd vastgelegd. Daarin worden enkel de meest in het oog springende discriminaties voor homokoppels weggewerkt, zonder ook maar één keer het woord 'huwelijk' te vermelden. Minister van Justitie Heiko Maas (SPD) doet weinig moeite om zijn spijt hierover te verbergen. 'Een volledige gelijkheid zal jammer genoeg moeilijk te verwezenlijken zijn', zei hij daarover.Bondskanselier Merkel is tegen een uitbreiding van het huwelijk voor homo's gekant. Twee jaar geleden al huiverde ze van het plan om een wetsontwerp in te dienen dat het homohuwelijk of het adoptierecht voor homo's zou bepleiten. Peter Tauber, secretaris-generaal van de CDU, zei onlangs dat zijn partij het Ierse resultaat zou 'onderzoeken en bespreken'. Als de uitbreiding van het 'geregistreerd partnerschap' - vergelijkbaar met het Belgische samenlevingscontract - voor mensen van hetzelfde geslacht er komt, zal dat geen revolutie betekenen. Het wetsontwerp zou slechts een twintigtal van de ruim 150 verschillen met het huwelijkscontract wegwerken. Het door de holebigemeenschap gewenste adoptierecht zit daar bijvoorbeeld niet bij. Het regeerakkoord van de regering-Merkel III voorziet om de wetgeving snel in overeenstemming te brengen met het arrest van het grondwettelijk hof in Karlsruhe. Zonder verdere uitleg had die geoordeeld dat de beperkingen die homoseksuelen opgelegd worden niet relevant zijn.(NC)