Negen humanitaire hulporganisaties klagen het besparingsbeleid van de federale regering aan. "Dat toegezegde centen niet worden uitgegeven, dat slaat alles", schrijven onder meer het Belgische Rode Kruis, Unicef, Caritas International, Oxfam, Dokters van de Wereld en Handicap International in een opiniestuk in De Morgen.

De organisaties beseffen dat iedereen de tering naar de nering moet zetten, maar een derde van het beloofde budget bevriezen zoals vorig jaar, is niet voor herhaling vatbaar, stellen ze. Een voorziene 50 miljoen euro werd toen niet definitief goedgekeurd.

'Halve wereld staat in brand'

"De Belgische regering is erin geslaagd om, in een jaar dat de helft van de wereld in brand staat, een derde van de brandweerwagens op stal te houden. Dat getuigt niet alleen van politieke onwil om gemaakte afspraken na te komen, maar ook van een stuitend gebrek aan bewustzijn van wat er achter onze horizon aan de gang is", klinkt het.

Het geld was volgens de ngo's bedoeld voor hulpprogramma's op de middellange termijn, voor mensen in de Sahel, de regio van de Grote Meren en Palestina. (Belga/TE)

Negen humanitaire hulporganisaties klagen het besparingsbeleid van de federale regering aan. "Dat toegezegde centen niet worden uitgegeven, dat slaat alles", schrijven onder meer het Belgische Rode Kruis, Unicef, Caritas International, Oxfam, Dokters van de Wereld en Handicap International in een opiniestuk in De Morgen. De organisaties beseffen dat iedereen de tering naar de nering moet zetten, maar een derde van het beloofde budget bevriezen zoals vorig jaar, is niet voor herhaling vatbaar, stellen ze. Een voorziene 50 miljoen euro werd toen niet definitief goedgekeurd. "De Belgische regering is erin geslaagd om, in een jaar dat de helft van de wereld in brand staat, een derde van de brandweerwagens op stal te houden. Dat getuigt niet alleen van politieke onwil om gemaakte afspraken na te komen, maar ook van een stuitend gebrek aan bewustzijn van wat er achter onze horizon aan de gang is", klinkt het. Het geld was volgens de ngo's bedoeld voor hulpprogramma's op de middellange termijn, voor mensen in de Sahel, de regio van de Grote Meren en Palestina. (Belga/TE)