De VS-commissie stelt de regering-Bush "onbetwistbaar" verantwoordelijk voor folterpraktijken.

Bij ondervragingen werd bovendien gebruik gemaakt van wrede, onmenselijke en vernederende technieken. Dat is de conclusie van een onafhankelijke commissie van Amerikaanse Democraten en Republikeinen.

In het 577 pagina's tellende rapport van de commissie luidt het dat het "onbetwistbaar" is dat er gebruik werd gemaakt van folterpraktijken. Volgens de commissieleden hebben er tussen een president en zijn topbeambten wellicht nooit eerder meer discussies over de rechtmatigheid van folteringen plaatsgevonden als na 11 september.

Internationaal verbod

Nochtans wordt folteren zowel door de Amerikaanse wet als door internationale verdragen verboden. De elf commissieleden onderzochten gedurende twee jaar het optreden van de Verenigde Staten in Irak, Afghanistan en in het gevangenenkamp van Guantanamo.

Hoewel ook de ambtstermijnen van de president Bill Clinton en Barack Obama onder de loep werden genomen, lag de nadruk in het rapport op de regering van George W. Bush. (Belga/AVE)

De VS-commissie stelt de regering-Bush "onbetwistbaar" verantwoordelijk voor folterpraktijken. Bij ondervragingen werd bovendien gebruik gemaakt van wrede, onmenselijke en vernederende technieken. Dat is de conclusie van een onafhankelijke commissie van Amerikaanse Democraten en Republikeinen. In het 577 pagina's tellende rapport van de commissie luidt het dat het "onbetwistbaar" is dat er gebruik werd gemaakt van folterpraktijken. Volgens de commissieleden hebben er tussen een president en zijn topbeambten wellicht nooit eerder meer discussies over de rechtmatigheid van folteringen plaatsgevonden als na 11 september. Internationaal verbodNochtans wordt folteren zowel door de Amerikaanse wet als door internationale verdragen verboden. De elf commissieleden onderzochten gedurende twee jaar het optreden van de Verenigde Staten in Irak, Afghanistan en in het gevangenenkamp van Guantanamo. Hoewel ook de ambtstermijnen van de president Bill Clinton en Barack Obama onder de loep werden genomen, lag de nadruk in het rapport op de regering van George W. Bush. (Belga/AVE)