Referendum over nieuwe Cubaanse grondwet op 24 februari

10/08/18 om 08:04 - Bijgewerkt om 08:04

Bron: Belga

Op 24 februari vindt in Cuba een referendum plaats over de nieuwe grondwet die al in het parlement is goedgekeurd. Dat is donderdag op de staatstelevisie bekendgemaakt. In de nieuwe tekst wordt onder meer private eigendom erkend als onderdeel van de economie.

Referendum over nieuwe Cubaanse grondwet op 24 februari

Bespreking van de nieuwe grondwet in het Cubaanse parlement © AFP

Voor de stemming zal het ontwerp besproken worden tijdens een volksdebat van 13 augustus tot 15 november in bedrijven, scholen en universiteiten en wijken. Ook de zowat 1,4 miljoen Cubanen in het buitenland zouden daaraan kunnen deelnemen, voor het eerst sinds de revolutie van 1959. Het referendum valt op de verjaardag van de uitroeping van de huidige grondwet in 1976 en het begin van de Cubaanse onafhankelijkheidsoorlog in 1895 tegen Spanje.

Het ontwerp herbevestigt 'het socialistische karakter' van Cuba en de leidende rol van de communistische partij, als enige partij. Ook de economische fundamenten blijven overeind: 'de socialistische eigendom van het gehele volk en de planeconomie'. Een verwijzing naar een toekomstige 'communistische maatschappij' staat evenwel niet meer in de beginseltekst. Verder wordt er een leeftijdsgrens van 60 jaar ingevoerd voor kandidaten voor het presidentschap. Een mandaat zal vijf jaar duren, en dat zal maar een keer verlengd kunnen worden met nog eens vijf jaar. Daarnaast wordt de weg vrijgemaakt voor het homohuwelijk.

Lees meer over:

Onze partners