Voor de stemming zal het ontwerp besproken worden tijdens een volksdebat van 13 augustus tot 15 november in bedrijven, scholen en universiteiten en wijken. Ook de zowat 1,4 miljoen Cubanen in het buitenland zouden daaraan kunnen deelnemen, voor het eerst sinds de revolutie van 1959. Het referendum valt op de verjaardag van de uitroeping van de huidige grondwet in 1976 en het begin van de Cubaanse onafhankelijkheidsoorlog in 1895 tegen Spanje.

Het ontwerp herbevestigt 'het socialistische karakter' van Cuba en de leidende rol van de communistische partij, als enige partij. Ook de economische fundamenten blijven overeind: 'de socialistische eigendom van het gehele volk en de planeconomie'. Een verwijzing naar een toekomstige 'communistische maatschappij' staat evenwel niet meer in de beginseltekst. Verder wordt er een leeftijdsgrens van 60 jaar ingevoerd voor kandidaten voor het presidentschap. Een mandaat zal vijf jaar duren, en dat zal maar een keer verlengd kunnen worden met nog eens vijf jaar. Daarnaast wordt de weg vrijgemaakt voor het homohuwelijk.

Voor de stemming zal het ontwerp besproken worden tijdens een volksdebat van 13 augustus tot 15 november in bedrijven, scholen en universiteiten en wijken. Ook de zowat 1,4 miljoen Cubanen in het buitenland zouden daaraan kunnen deelnemen, voor het eerst sinds de revolutie van 1959. Het referendum valt op de verjaardag van de uitroeping van de huidige grondwet in 1976 en het begin van de Cubaanse onafhankelijkheidsoorlog in 1895 tegen Spanje. Het ontwerp herbevestigt 'het socialistische karakter' van Cuba en de leidende rol van de communistische partij, als enige partij. Ook de economische fundamenten blijven overeind: 'de socialistische eigendom van het gehele volk en de planeconomie'. Een verwijzing naar een toekomstige 'communistische maatschappij' staat evenwel niet meer in de beginseltekst. Verder wordt er een leeftijdsgrens van 60 jaar ingevoerd voor kandidaten voor het presidentschap. Een mandaat zal vijf jaar duren, en dat zal maar een keer verlengd kunnen worden met nog eens vijf jaar. Daarnaast wordt de weg vrijgemaakt voor het homohuwelijk.