Premier Malcolm Turnbull diende vorige maand een wetsvoorstel in voor een verplicht referendum dat zou plaatsvinden in februari over het al dan niet invoeren van het homohuwelijk. Dat was niet naar de zin van oppositieleider Bill Schorten. 'We zullen ons verzetten tegen het dure referendum dat verdeeldheid zaait', zei hij dinsdag.

Volgens Schorten kan het referendum schade berokkenen aan holebi's. 'Ik heb veel mensen ontmoet en naar hen geluisterd, en ik kan niet met een goed geweten aanbevelen om het referendum te steunen.'

Bovendien waren er bezwaren tegen de kostprijs van de volksraadpleging: 170 miljoen Australische dollar (115,5 miljoen euro) voor het referendum, 15 miljoen (10 miljoen euro) voor de campagnes van de voor- en tegenstanders. 'Labor wil op de snelste, goedkoopste en minst schadelijke manier een homohuwelijk toelaten', zei Schorten.

Amnesty tevreden

Amnesty International Australia is tevreden over de verwerping van het referendum. 'Malcolm Turnbull moet de weg vrijmaken om het parlement zijn job te laten doen', aldus de mensenrechtenorganisatie op Facebook.

In een reactie op de website van de openbare omroep ABC geven Turnbull en zijn collega's van de regering hun nederlaag niet toe. 'Labor heeft niets gedaan om vooruitgang te boeken rond het homohuwelijk in de zes jaar dat het in de regering zat. Nu zetten ze als oppositiepartij de ontwikkelingen stop', aldus de regeringscoalitie in een persbericht dat gepubliceerd werd op de website van de openbare omroep ABC.

'In plaats van met de overheid samen te werken om deze kwestie op te lossen, hebben Bill Shorten en Labor ervoor gekozen om een politiek spel te spelen met de levens van homoseksuelen. Hun cynische beslissing deze ochtend zal er zeker voor zorgen dat dit debat nog jaren gevoerd zal worden.' (BELGA/JVL)

Premier Malcolm Turnbull diende vorige maand een wetsvoorstel in voor een verplicht referendum dat zou plaatsvinden in februari over het al dan niet invoeren van het homohuwelijk. Dat was niet naar de zin van oppositieleider Bill Schorten. 'We zullen ons verzetten tegen het dure referendum dat verdeeldheid zaait', zei hij dinsdag.Volgens Schorten kan het referendum schade berokkenen aan holebi's. 'Ik heb veel mensen ontmoet en naar hen geluisterd, en ik kan niet met een goed geweten aanbevelen om het referendum te steunen.' Bovendien waren er bezwaren tegen de kostprijs van de volksraadpleging: 170 miljoen Australische dollar (115,5 miljoen euro) voor het referendum, 15 miljoen (10 miljoen euro) voor de campagnes van de voor- en tegenstanders. 'Labor wil op de snelste, goedkoopste en minst schadelijke manier een homohuwelijk toelaten', zei Schorten. Amnesty International Australia is tevreden over de verwerping van het referendum. 'Malcolm Turnbull moet de weg vrijmaken om het parlement zijn job te laten doen', aldus de mensenrechtenorganisatie op Facebook. In een reactie op de website van de openbare omroep ABC geven Turnbull en zijn collega's van de regering hun nederlaag niet toe. 'Labor heeft niets gedaan om vooruitgang te boeken rond het homohuwelijk in de zes jaar dat het in de regering zat. Nu zetten ze als oppositiepartij de ontwikkelingen stop', aldus de regeringscoalitie in een persbericht dat gepubliceerd werd op de website van de openbare omroep ABC. 'In plaats van met de overheid samen te werken om deze kwestie op te lossen, hebben Bill Shorten en Labor ervoor gekozen om een politiek spel te spelen met de levens van homoseksuelen. Hun cynische beslissing deze ochtend zal er zeker voor zorgen dat dit debat nog jaren gevoerd zal worden.' (BELGA/JVL)