'Nationalisme leidt tot polarisatie en verdeeldheid in de samenleving. Hopelijk komen de Catalanen ook tot dit inzicht en stemmen zij op 21 december Puigdemont en de nationalisten weg.' Dat zegt Eric Van Rompuy in zijn wekelijks dagboek. Het CD&V-Kamerlid haalt opnieuw hard uit naar de houding van N-VA.

De afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont heeft de Spaanse regering in Madrid er nogmaals van beschuldigd de democratische principes te verwerpen. Dat zei hij donderdagavond vanuit Brussel tijdens een televisieboodschap op de Catalaanse zender TV3. Puigdemont eist dat de opgepakte politici in Spanje worden vrijgelaten.

Hendrik Vos, politicoloog van UGent, denkt dat de advocaat van Puigdemont de uitlevering zo lang mogelijk zal proberen uit te stellen. Bovendien zijn er twee punten waarin ons land een speciale positie in Europa inneemt.

Eerste minister Charles Michel (MR) heeft voor het eerst gereageerd op de aanwezigheid van de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont in ons land. 'De heer Puigdemont is niet in België op uitnodiging of op initiatief van de Belgische regering. Hij beschikt over dezelfde rechten en plichten als elke Europese burger, niet meer en niet minder', is hij stellig.

Catalaans president Puigdemont haalde donderdagochtend de Spaanse deadline niet, waarop premier Rajoy de grondwettelijke orde opnieuw wil herstellen. Marcheert het Spaanse leger binnenkort door de Catalaanse straten?